NAJSTARIJA BEOGRADSKA KAFANA Jedno vreme je samo u ovoj kafani pušenje bilo zabranjeno

M. M.

13:00

Zanimljivosti 0

Vreme je prolazilo, a kafan nije dobila novo ime i "?" se zadržao do dana današnjeg.

NAJSTARIJA BEOGRADSKA KAFANA Jedno vreme je samo u ovoj kafani pušenje bilo zabranjeno
Printscreen youtube

 

Smeštena u neposrednoj blizini Saborne crkve u ulici Kralja Petra, sa svojih skoro 200 godina starosti kafana Upitnik ili Znak predstavlja najbolje obeležje Beograda i ima status spomenika kulture.

Izgrađena je 1823. godine u delu grada koji se nekad zvao Glavna čaršija, nadomak beogradske tvrđave. Izgradio je Naum Ičko, sin Petra Ička, jednog od glavnih organizatora Prvog srpskog ustanka. Nakon Naumove smrti Miloš Obrenović je kuću poklonio Ećim-Tomi Kostiću, zetu Nauma Ička, zbog njegovih zasluga u Drugom srpskom ustanku. Toma Kostić je bio lekar i u Drugom srpskom ustanku je lečio povređene ustanike čak i kneza Miloša.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jasmina Sonja (@jasmina.sonja)

 

Dobar položaj Ećim-Toma je iskoristio da u ovoj kući otvori kafanu. Kafanu su posećivali mnogi ugledni ljudi, trgovci i putnici. U njoj se 1834. godine zaigrala prva partija bilijara u Beogradu, a od iste godine postala je prvo čitalište Srpskih novina. U znak iskazivanja poštovanja Sabornoj crkvi, jedno vreme je — samo u ovoj kafani — pušenje bilo zabranjeno (bez obzira na važnost gostiju, knez Miloš je 1824. godine zabranio da se puši pred kafanom jer se nalazila pored crkve).

Kafana je osim po svom izgledu, koji odudara od ostalih zgrada u okolini, specifična i po svom imenu. Za dva veka rada kafana je promenila mnogo imena. Jedno vreme je bile „Ećim-Tomina kafana“, da bi se nakon što su je Tomini naslednici prodali zvala „Kod pastira“. Od 1892. godine dobila je ime „Kod Saborna crkve“. Ovo ime se nije svidelo crkvenoj opštini, a vlasnik je ubrzo skinuo stari znak sa imenom i postavio znak pitanja, u znak protesta. Vreme je prolazilo, a kafan nije dobila novo ime i „?“ se zadržao do dana današnjeg.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pavel Korotaev (@korotaev.p.a)

Komentari(0)

Loading