PRVI OBLAKODER U NAŠOJ PRESTONICI Svima poznata "Beograđanka" a ovo je njeno pravo ime

Lepote Srbije

19:00

Zanimljivosti 0

Beograđanka je poslovni soliter u centru Beograda, nalazi se između ulica Kralja Milana i Masarikove (opština Vračar). Ovo zdanje je visoko 101 metar i ima 24 sprata.

PRVI OBLAKODER U NAŠOJ PRESTONICI Svima poznata "Beograđanka" a ovo je njeno pravo ime
Printscreen/Instagram

Izgrađena je u periodu od 1969. do 1974. godine po projektu arhitekte Branka Pešića, kao prvi oblakoder u užem centru grada, stacioniran između Slavije i Terazija.

Zgrada predstavlja jedno od najznačajnijih ostvarenja beogradske arhitekture s kraja šezdesetih godina 20. veka i u to vreme je bila najviša zgrada Beograda. Na poslednjem spratu zgrade se nalazio restoran sa vidikovcem koji je zatvoren početkom devedesetih, kada je lokalna RTV stanica Studio B, koja se već decenijama emituje upravo iz ove zgrade, zakupila poslednji sprat za svoje potrebe.

Grad Beograd planira preuređenje i osvežavanje zgrade, odnosno čišćenje fasade i rekonstrukciju unutrašnjosti zgrade. Takođe je planirano i ponovno otvaranje restorana na poslednjem spratu.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Iako je svi znamo kao "Beograđanku" pravo ime ovog oblakodera je Palata Beograd.

 

Hajdučka česma

DOGODILO SE ČUDO Koncert Bijelog dugmeta kod Hajdučke česme se PAMTI I DANAS

Zanimljivosti

21:00

19 maj, 2024

Koncert kod Hajdučke česme je koncert najpopularnijeg rok sastava u Jugoslaviji — Bijelog dugmeta. Koncert je održan 28. avgusta 1977. godine u beogradskom parku Topčider, u blizini Hajdučke česme. Bio je to najveći rok koncert do tada održan na prostoru bivše Jugoslavije. Mnogi rok kritičari smatraju da takav muzički događaj, po svom značaju, atmosferi i velikoj energiji verovatno više nikada neće biti ponovljen.

Komentari(0)

Loading