TAJNE VRHUNSKE SRPSKE RAKIJE Kako je žestina groma zarobljena u bocu

Najbolja je ako imate prijatelje. Opasna je ako vam je ona jedini. To je rakija.

rakija
Printscreen/Youtube/Šljivovački sajam domaće rakije

Za srpskog seljaka deo je porodičnog blaga, a status u svojoj okolini gazda kuće je dobijao i ako je znao da napravi kvalitetnu šljivovicu – kao grom.

Jedna vrsta rakije ima posebno mesto, jer poseduje ‘’magijske moći’’. To je ona rakija koja se peče kada se rodi dete, zatim se zakopa u zemlju i čuva za svadbe naslednika. Sve ovo se povezuje sa ugledom, jer se znanje prenosi sa kolena na koleno i svaka rakija nosi lični pečat porodice.

Veliko poštovanje i ljubav prema ovom piću pokazuje se i kroz religiju, jer se mnogi ljudi često krste pre prvog gutljaja.Jedno od objašnjena ovog običaja leži u zdravicama, jer se njima Bog priziva u pomoć. Iz običaja da se u crkvi krsti na kraju molitve, proistekao je i običaj da se Srbi krste na kraju zdravice i to čašicom rakije u ruci.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

TAJNE VRHUNSKE SRPSKE RAKIJE Kako je žestina groma zarobljena u bocu Shutterstock

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Rakija se pravi od raznih vrsta voća – šljive, jabuke, kajsije, dunje, kruške, grožđa, smokve, maline, kupine. Koristi se za likere poput višnjevače i orahovače, a veoma često se u nju dodaju razno lekovito bilje (travarica, komovica i kleka) i med (medovača), kako bi se poboljšao ukus i kvalitet. Neretko ćete čuti Balkance da se “kunu” da je rakija bolja od viskija.

Postavlja se pitanje odakle potiče rakije i kako je dobila ime?

Jedni smatraju da ime potiče od staroindijske reči ‘’arak’’ i nosi ime po piću od pirinča.

Drugi teoretičari veruju da je arapskog  porekla i da vodi poreklo od reči ‘’al-rak’’ što znači znači znoj a da je  naziv “rakija” u srpski jezik ušao iz turskog, na kome se isto piće zove “raki”.

Prema trećoj teoriji, destilovani alkohol je postojao na ovim prostorima i pre dolaska Turaka, u Evropi destilacija je počela da se koristi u 12.i 13. veku u sicilijanskim manastirima gde su pića nazivali ‘’aqua ardens’’ (goreća voda) i ‘’spiritus vini’’ (duh vina).

Usled razvijene trgovine sa  Venecijom veruje se da je destilovani alkohol tada stigao kod nas. Ono što se sigurno zna je da u Evropi u XV veku počinje proizvodnja ‘’nacionalnih’’pića. Akvavita nastaje u Skandinaviji, špans u Nemačkoj, vodka u Poljskoj i Rusiji, džin u Engleskoj na području Balkana rakija.

Takođe, postoji mišljenje da je ona još starija, da pečenje rakija, naročito voćnih, datira iz sedmog-osmog veka, i da su čuvenu požegaču iz Turkmenije Sloveni su doneli kod Singidunuma, na obalu Save 630-640. godine.

Da je sasvim sigurno da su Srbi voleli dobru kapljicu od davnina vidi se i u Dušanovom zakoniku iz 1349. godine, koji je surovo kažnjavao one koji u pripitom stanju „kakvu sramotu“ ili neko nedelo.

Najpopularnija je šljivovica, koja se dobija od  šljive. Rakija se dobija putem destilacije u kazanu za pečenje rakije, pri čemu se dva puta destiliše. Posle prve destilacije se dobija „meka“ rakija, a posle druge destilacije „prepečenica“.
 

Četiri koraka do kvalitetne rakije

Primarna prerada podrazumeva prikupljanje kvalitetne šljive odgovarajuće sorte.Najbolje rakijske sorte su požegača, crvena ranka, čačanska rodna, čačanska lepotica, valjevka, metlaž, a ne treba preskočiti ni autohtone sorte koje polako počinju da budu zastupljenije.

TAJNE VRHUNSKE SRPSKE RAKIJE Kako je žestina groma zarobljena u bocu FOTO:RINA/Najbolje šljive idu za Evropu
 

Šljiva je nabolja kada sazri, a to je trenutak kada ona padne na zemlju, po nepisanom pravilu, ne treba stavljati nijednu šljivu u kacu koju čovek ne bi stavio u usta. Da rakija ne bi imala neprijatnu gorčinu i da bi se podigao kvalitet ukusa, poželjno je otkoštavanje voća.Kada voće prođe kroz pasirku, mora se poštovati propisana procedura. Mlevena šljiva se stavlja u kace, gde mora da odleži. Širometrom se meri količina prirodnog šećera koja treba da dostigne od 16 do 18 podeoka.

U procesu alkoholne fermentacije dobra priprema je ključna. Tu se najčešće greši tako što se ne koriste enzimi, ne spušta pe-ha vrednost ili ne koriste selekcionisane vrste kvasca.

Treći korak je destilacija za koju je neophodan kvalitetan aparat za destilaciju, popularno nazvan kazan. Vatra ne sme da bude previše jaka, da destilat ne bude lošijeg kvaliteta. Najbolje je da iz tabarke ide tanak i hladan mlaz. A da bi se dobio idealan kondenz, voda u tabarci mora umereno hladna.

Posle prve destilacije, meka rakija se vraća u kazan, da bi se dobila konzumna šljivovica.

Prvenac i patoka se bacaju! Nikako ne dodavati šećer, razne arome i rafinisani etanol, što je i zakonom zabranjeno!

TAJNE VRHUNSKE SRPSKE RAKIJE Kako je žestina groma zarobljena u bocu rina.rs
 

Četvrti korak je ambalaža u kojoj se čuva rakija. Ne idu sva alkoholna pića na starenje ili sazrevanje u drvenu, hrastovu burad.

Šljivova prepečenica dobija na kvalitetu ako određeni period bude u hrastovom buretu, dunjina prepečenica takođe, zatim jabukov destilat, lozov, komov.

Idealno je da šljivovica najmanje tri godine "odleži" u hrastovom buretu. To vreme je potrebno da se od poluproizvoda, dobije gotov proizvod
U tom periodu, bure zna da „popije“ i preko 10 odsto sadržaja. Za razliku od vina koje reaguje na temperaturne razlike, rakiji, skladištenoj u podrumu, ne smetaju male osilacije u temperaturi prostorije.

Koliko rakija treba da bude jaka?

Neki vole blagu, a neki da „prži“ - da bude između 45 i 50 stepeni.
Stručnjaci zagovaraju tezu da niz grlo najbolje klizi ona između 40 i 43 stepeni.

Čaše za rakiju

Pije se iz malih čaša, zapremine najviše 0.5dl, ali je u Srbiji poseban gušt kada rakijicu probate iz čokanja. Poslednjih godina se i u Srbiji prati trend finog odabira čaša za žestinu u kafićima i restoranima, pa ćete sve češće šljivovicu, kajsijevaču i druge voćne rakije dobiti u čašama sa stopom, predivnog oblika.

Srpska rakijska čaša mora da ima „stopu”, „vrat” i „balon” sa suženjem na vrhu da bi se osetili svi mirisi i ukus, dobio buke.

Rakiju je najbolje piti uz neutralni sir i pršutu.

Mada su, naročito posle nekoliko čašica šljivovice, česte polemike koja je najbolja rakija u Srbiji, u jedno smo sigurni: najbolja rakija u Srbiji je ona koju ste izabrali, sipali i njome upravo nazdravljate.

Živeli!

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading