SVI ZNAMO O TUŽNOJ SUDBINI LENKE DUNĐERSKI Malo ko je upoznat sa tragičnom sudbinom koja je zadesila njenog brata!

J. K.

10:13

Zanimljivosti 0

Sudbina Lenke Dunđerski zauvek je ovekovečena u stihovima pesme “Santa Maria della Salute", dok je sudbina jednog od njene braće mnogo manje poznata.

SVI ZNAMO O TUŽNOJ SUDBINI LENKE DUNĐERSKI Malo ko je upoznat sa tragičnom sudbinom koja je zadesila njenog brata!
Wikipedia

 

Lenka Dunđerski imala je dvojicu braće – Gedeona i Đorđa.

Đorđe Dunđerski rođen je 1873. godine. Studirao je agronomiju u Nemačkoj. Bio je saosnivač hipodroma u Beogradu i Sajma u Novom Sadu. Bio je oženjen Olgom, ćerkom generala Mitra Martinovića.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Teška vremena za porodicu Dunđerski su nastupila nakon 1945. godine. Đorđe, iako već u ozbiljnim životnim godinama, optužen je da je svoje fabrike stavio u službu nacističke mašinerije, da je mađarsku i nemačku vojsku snabdevao hranom, da je sarađivao sa okupatorom.

Đorđe Dunđerski osuđen je na sedam meseci prinudnog rada, uslovno na godinu, kao i na kaznu konfiskacije celokupne imovine.

Neki od onih koje je ovaj veliki Srbin zadužio ipak su našli načina da mu se makar malo oduže. Priča kaže da je Đorđe bio toliko poštovan u narodu da su mu, nakon što je osuđen, ljudi kojima je pomagao tokom rata, donosili svoja sledovanja u hrani jer on, kao osuđenik, na njih nije imao pravo.

Razočaran i duboko povređen nepravdom koja ga je zadesila, Đorđe Dunđerski je umro u Novom Sadu u jesen 1950. u 84. godini života. 

Godine 2008. sud u Novom Sadu je konstatovao da Đorđe Dunđerski nije imao “pošteno suđenje” i da je čitav postupak imao za cilj konfiskaciju njegove ogromne imovine i rehabilitovao ga. 

 

(Izvor: istorijskizabavnik.rs)

OSMANLIJE UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

OSMANLIJE UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

Zanimljivosti

10:00

20 april, 2024

Kada se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

Komentari(0)

Loading