"ANA VOLI MILOVANA" JE NAJPOZNATIJI PRIMER Palindrome su još klesari u srednjem veku urezivali u kamenu, višesmerne tekstove koji se mogu čitati pomoću ogledala (FOTO)

Lepote Srbije

17:30

Zanimljivosti 0

Obrtaljka, odnosno palindrom je igra reči u kojoj se čitanjem jedne reči ili čitave rečenice obrnutim redom dobija isto značenje kao i pravilnim redosledom.

"ANA VOLI MILOVANA" JE NAJPOZNATIJI PRIMER Palindrome su još klesari u srednjem veku urezivali u kamenu, višesmerne tekstove koji se mogu čitati pomoću ogledala (FOTO)
Printscreen/Facebook

To je antički naziv za reč, frazu, rečenicu, stih, broj ili niz simbola koji čitani od početka prema kraju ili obrnuto glase jednako. Na Balkanu je čest palindrom "Ana voli Milovana", ali ih ima dosta sličnih.

Tako su neki od njih: "Ana nabra par banana", "idu ljudi", "U Rimu umiru", "Ana sebe sanjam", "Sir ima miris"...

Palindromi (od grč. πάλιν (palin): natrag, opet, ponovo + grč. δρóμος (dromos): pravac, put, smer; trčanje, trka, trkalište, trkačka staza = grč. παλινδρομος (palindromos): koji se vraća, povratan) su reči, izrazi, rečenice, brojevi ili drugi nizovi znakova i simbola (i od njih sačinjene veće celine) koji imaju određeno značenje bilo da se čitaju unapred, bilo unazad (npr. „pop“, „siv vis“; „3“, „1001“, „123“, „1+1“; hemijska oznaka „S-S“; logički zakon „A=A“…), odnosno odozdo i odozgo (npr. „69“, „ono“, „sos“).

Reč „palindrom“ prvi je upotrebio engleski pisac Ben Džonson oko 1600. godine, a sudeći prema rečniku „Mirjam-Vebster“, ona je uneta u engleski jezik oko 1629. godine.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Palindromima se kod nas najviše bavio enigmata Đuro Knežević (Novi Kozarci, 1948. – Srpska Crnja, 1998), jedan od najboljih sastavljača anagrama u bivšoj Jugoslaviji. Kneževiću se pripisuje jedan od najdužih srpskih palindroma „ekstrapopartske“, a autor je i dva novinska članka o palindromima.

Printscreen/Facebook
 

 

Najduža do sada pronađena palindromna reč sa određenom smislom je pridev od sedamnaest slovnih znakova: „intertroportretni*“, koji se nalazi između tri portreta. Slede: „eksmalajalamske*“, koje su pripadale Malajalamu, koje su proizišle iz Malajalama [1. jedan od dravidskih jezika; 2. naziv jedne od većih filmskih industrija u Indiji]; „govorobrborovog*“ govorobrbor* m, brbor (= brbot) koji se čuje pri govoru kada u ustima ima vode; „govorovrvorovog*“ [govorovrvor* m, govor koji podseća na ptičiji žamor, cvrkut]; „govoromrmorovog*“; „govorozazorovog*“ [govorozazor* m, 1. zaziranje od govora, govorenja, sram, stid, sramota koju neko ima od govora ili pri govorenju. 2. strepnja od govora, govorenja; divljenje koje kod nekoga izaziva govor, govorenje]; „govorotutorovog*“ [govorotutor* m, tutor, staratelj zadužen za vežbanje govora].

Najstarije primere izraza nalazimo u antičkoj Grčkoj, gde se kao prvi pisci palindroma navode pripadnici aleksandrijske škole, podrugljivi pesnik Sotad (Sotades Maronealaista, 275. p. n. e.) iz Aleksandrije i njegovi sledbenici „Sotadisti“.

 

 

Palindromi sa područja Jugoslavije

A vi pušači bi čašu piva! (Zoran Radisavljević)
A mene ni dogodine nema.
A mene tu ni minute nema.
A tu, pod moranje, makar i polagano, ona galopira kamenjarom do puta. (Ivan Klajn)
Ako si visine Ninine, nisi visoka.
Ana voli Milovana. (Miroslav Vukelić „Mesalov")
Ana nabra par banana.
Anja voli milovanja.
Aroma sa mora.
Borise, jesi rob! (Dalibor Drekić)
Gola mi leže Nada, mada ne želi malog! (Miloš Milićević)
E, neženja voli milovanje žene! (Slobodan Stojković)
E, sine, ženi se! (Boris Nazanski)
Evo, politika kiti lopove! (Ranko Skopal)
Zovi autobus u subotu, a i voz! (Ivan Klajn)
I jogurt ujutru goji!
I mizantrop sanja sport na zimi! (Zoran Radisavljević)
I čukununuk uči. (Boris Nazanski)
I u barama marabui.
Ivo, Rusi su Rusi, surovi!
Imaju Arapi i para u jami! (Ivan Klajn)
Kažete jad da je težak? (Miloš Milićević)
Kevo čiča je jači čovek.
Kulinar i lovac Aca voli rani luk. (Vladimir Kuterovac)
Maja sa Nedom ode na sajam. (Vladimir Kuterovac)
Moma Dina na potezu uze topa Nani damom. (Vladimir Šarić)
Monarh ima mesa – popa se mami hranom.
Muzika je jak izum! (Boris Nazanski)
Na korak e-četiri teče karo-kan! (Zoran Radisavljević)
Na sebe je besan.
Na tlu sedi Aziz, a ide sultan.
Navod zubima mami buzdovan! (Dragutin Barbalić)
Ne seju, Savo, ovas ujesen!
Nisi li mi mili sin? (Dalibor Drekić)
Ovi piju mom uji pivo! (Ilija Ognjanović)
Ovi popili po pivo!
Ovo je muka, kume Jovo! (Slobodan Stojković)
On vara, naravno! (Miroslav Šantek)
On žuri, onda govori sirovo, gadno i ružno.
On: „Zar opada nivo novina?" – „Da, porazno!" (Ivan Klajn)
Oni vole belo vino.
Oni te ne žele, ženetino!
Oči vadi Davičo! (aluzija na tešku narav Oskara Daviča)
Perica reže raci rep.
Rutav učitelj ljeti čuva tur! (Miloš Milićević)
Sava zidar gradi za vas. (M. Kirinčić)
Sir ima miris. (D. Herjanić)
Tatica ti čita citat.
Te pouke teku opet. (Stjepan Orešić)
U Rimu idu ljudi u miru.
U Rimu Isusi umiru. (Dalibor Drekić)
Udovica baci vodu.
Uh, ispituju ti psihu! (Zoran Radisavljević)


Mnogi naši pisci, pesnici i komediografi voleli su da se poigravaju rečima. Još su klesari u srednjovekovnoj Bosni urezivali u kamenu višesmerne tekstove koji se mogu čitati pomoću ogledala. Palindrome su kod nas pisali brojni književnici i enigmate: Marko Marulić, Gavrilo Trojičanin, Hristifor Žefarović, Zaharije Orfelin, A. Andrić, Jovan Pačić, Jovan Subotić, N. Borojević, Petar Petrović Njegoš, Simo Matavulj, Borislav Pekić, Milorad Pavić, Raša Popov, Ivan Klajn, Slobodan Stojković, Srboljub Tasić, Zoran Furunović, Moša Odalović, Milosav Slavko Pešić, Nedeljko Babić, Nemanja Mitrović, Vida Ognjenović, Milica Piletić, Dalibor Drekić...

 


Palindromi u enigmatici

Na palindrome najčešće nailazimo u enigmatskim časopisima, gde se ponekad nazivaju i „obrtaljke“. Forme u kojima se javljaju su različite, od rebusa, zagonetki, palindromnih brojeva do različitih vrsta ukrštenica, magičnihh kvadrata i rombova. Razne vrste palindromnih zagonetki pisali su, između ostalih i Đuro Knežević, Vladeta Trivunac, Radomir Mićunović i Zoran Radisavljević.

Izvor: Niste znali, vikipedija
 

Komentari(0)

Loading