NA OVIM STVARIMA MOŽETE SE OPARITI Samo za jednu kovanicu iz stare Jugoslavije dobićete 12.000 dinara, pionirska kapa ili zlatni ordeni pravo su blago

Lepote Srbije

20:00

Zanimljivosti 0

Na jednom internet portalu, na kome se okupljaju kolekcionari je zabeleženo da je Orden narodnog heroja, koji je pripadao Voji Radiću, sa kutijom i poveljom, na aukciji prodat u SAD za skoro 3.000 dolara

NA OVIM STVARIMA MOŽETE SE OPARITI Samo za jednu kovanicu iz stare Jugoslavije dobićete 12.000 dinara, pionirska kapa ili zlatni ordeni pravo su blago
shutterstock

Iako je prošlo 30 godina od raspada jugoslovenske federacije, ima mnogo onih koji na taj period gledaju kroz ružičaste naočare i sa setom govore da je bila simbol dobrog života. Stoga i ne čudi što su predmeti iz tog perioda na visokoj ceni među jugonostalgičarima.

Grbovi, ordeni, novčanice i drugi simboli bivše Jugoslavije spadaju među najtraženije i najskuplje antikvitete na internet oglasima, koji su elektronska zamena za nekadašnje buvljake. Poznavaoci prilika upozoravaju da su mnogi od tih predmeta precenjeni, pogotovo ovih dana.

Na jednom internet portalu, na kome se okupljaju kolekcionari je zabeleženo da je Orden narodnog heroja, koji je pripadao Voji Radiću, sa kutijom i poveljom, na aukciji prodat u SAD za skoro 3.000 dolara.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

printscreen

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

U internet prodavnicama, ali i na i pijacama mogu se pronaći suveniri sa prostora bivše Jugoslavije. Veliki broj kolekcionara prodaje uramljenu kompletnu kolekciju jugoslovenskih papirnih novčanica za nekoliko hiljada dinara, dok drugi prodaju jednu ili dve po nižim cenama. Cena kovanica kreće se od 300 do čak 12.000 dinara.

Jugoslovenski pasoš, sa kojim si „mogao svuda da odeš“, može se pazariti za 1.500 dinara. Kolekcije bedževa su nešto skuplje, pa tako jedna košta od 600 do 900 dinara, a kombinacija nekoliko različitih dostiže cenu i do nekoliko hiljada dinara.

 

 

Na visokoj ceni su i registarske tablice iz tog perioda, a koštaju od 600 do 6.000 dinara. Zlatnik sa likom Tita na pojedinim mestima košta 240.000 dinara, a za čitavu zbirku srebrnjaka i zlatnika treba izdvojiti 480.000 dinara.

Pionirsku kapu možete naći za oko 1.500 dinara, dok se poštanske marke prodaju po ceni od 120 dinara za komad, a knjige o Jugoslaviji i Titu kreću se od 1.200 pa do više od 9.000 dinara.

čuvarkuća

ČUVARKUĆA Neuništiva biljka sa obiljem lekovitih svojstava

Zanimljivosti

18:00

21 maj, 2024

Čuvarkuća (lat. Sempervivum) dobila je svoje ime iz latinskog jezika. Sempervivum potiče od latinske reči koja znači “zauvek živ”. Ova biljka je poznata po svojoj izdržljivosti i sposobnosti da preživi u teškim uslovima, uključujući hladnoću i sušu. Njeno ime sugeriše da je “uvek živa” i da može opstati bez obzira na okolnosti. Takođe, naziv čuvarkuća može se povezati s njenom tradicionalnom ulogom kao amajlije koja štiti domaćinstvo i donosi sreću.

Hajdučka česma

DOGODILO SE ČUDO Koncert Bijelog dugmeta kod Hajdučke česme se PAMTI I DANAS

Zanimljivosti

21:00

19 maj, 2024

Koncert kod Hajdučke česme je koncert najpopularnijeg rok sastava u Jugoslaviji — Bijelog dugmeta. Koncert je održan 28. avgusta 1977. godine u beogradskom parku Topčider, u blizini Hajdučke česme. Bio je to najveći rok koncert do tada održan na prostoru bivše Jugoslavije. Mnogi rok kritičari smatraju da takav muzički događaj, po svom značaju, atmosferi i velikoj energiji verovatno više nikada neće biti ponovljen.

Komentari(0)

Loading