STARO TRADICIONALNO VEROVANJE Evo šta se radi sa brojanicama kada se pokidaju, ovaj običaj se poštuje od davnina

J. K.

21:02

Zanimljivosti 0

Jedno od duhovnih obeležja svakog vernika je brojanica. Iako se u današnje vreme brojanice nose više iz modnih nego verskih razloga, brojanica je mnogo više od običnog komada nakita. Brojanica je molitva i to jedna od najstarijih.

STARO TRADICIONALNO VEROVANJE Evo šta se radi sa brojanicama kada se pokidaju, ovaj običaj se poštuje od davnina
Wikipedia

 

U današnje vreme brojanice se nose uglavnom iz modnih razloga, iako je njihovo značenje versko. Međutim, niko ne zna šta da radi sa brojanicom kada pukne. Najčešće se bojimo da je bacimo jer bi tako, prema verovanju, mogla da se navuče nesreća.

Kada se desi da osveštena brojanica pukne, treba je spaliti. Bacanje osveštanih stvari je greh, tako da se brojanice, kao i druge osveštane stvari, spaljuju.

- Ukoliko se ošteti, postupa se sa njom kao sa drugim bogoslužnim stvarima. Nikako ne sme da se baca u đubre. Sa brojanicom treba uraditi isto što i sa starim ikonama, crkvenim kalendarima. Ranije su crkve imale peći u kojima su se spaljivale osveštane stvari, međutim to više nije tako - objasnio je za sveštenik.

- Savet je da se sve stvari koje imaju veze sa verom, a koje su se istrošile, skupljaju u jednoj kesi i kad je Badnje veče, tu kesu zajedno sa Badnjakom treba spaliti - dodaje.

Svaki vernik dok se moli uz brojanicu izgovara molitvu. Najčešće izgovarane molitve su "Molitva Isusova" i "Molitva Presvete Bogorodice", piše Rasen.

Brojanica se nosi na levoj ruci, i to iz praktičnih razloga. Naime, dok se krstimo prilikom molitve, lakše je da se ona drži u levoj ruci. Naravno, nikakav problem nije da se brojanica nosi na desnoj ruci jer odabir ruke nije versko već praktično pitanje. Postoje i brojanice koje se nose oko vrata.

U hramovima, crkvama i manastirima se mogu naći brojanice koje predstavljaju svojevrsna umetnička dela. Pored pletenih brojanica postoje i metalne kao i nanizane brojanice.

 

KO JE BIO TITO Hrvat, Jugosloven ili neko treći?

KO JE BIO TITO Hrvat, Jugosloven ili neko treći?

Zanimljivosti

21:00

24 maj, 2024

Josip Broz Tito (Kumrovec, 7. maja 1892. – Ljubljana, 4. maja 1980.), jugoslovenski revolucionar, vojskovođa i državnik. Smatra se jednim od najvažnijih ličnosti 20. veka i uopšte istorije na prostorima bivše Jugoslavije. Za vreme svoje političke karijere bio je veoma popularna i cenjena ličnost, kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Iako je umro 1980. godine, Josip Broz Tito i danas intrigira mnoge.

Komentari(0)

Loading