MIT ILI ISTINA Da li ste čuli za lapot, najbizarniji narodni običaj

M. M.

16:15

Zanimljivosti 0

Lapot se najbolje može opisati kao senicid, ubijanje roditelja ili starijih članova porodice, onda kada njihovo izdržavanje postane preveliki teret za porodicu.

MIT ILI ISTINA Da li ste čuli za lapot, najbizarniji narodni običaj
Printscreen

Ne može se sa sigurnošću utvrditi poreklo običaja lapot. Koren reči je slovenska reč "lap" koja opisuje kada nešto nestane ili izvetri. Lapot se po predanju praktikovao u istočnim krajevima Srbije, okolina Zaječara, a mnogi naši etnolozi su običaj lapota opisivali.

Prema pisanjima T. R. Đorđevića iz 1918.godine o običajima brdskih predela okoline Zaječara, ubistvo bi bilo izvršavano sekirom ili motkom, i celo selo bi bilo pozvano da prisustvuje događaju. U nekim mestima bi stavljali kukuruznu kašu na glavu osobe pre ubistva da bi na taj način pokazali kako kukuruz ubija starce, a ne oni sami.

Lapot je popularizovan kroz filmove i knjige. Ovaj običaj je bio tema dokumentarne TV drame „Legenda o Lapotu” Gorana Paskaljevića, u kome posle loše žetve stariji čovek biva ritualno ubijen pošto ne može više da radi, roman “Lapot” iz 1992. godine je dobio NIN-ovu nagradu.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Do dana današnjeg nije utvrđeno da li se lapot ikada praktikovao ili je to samo mit koji je zbog svoje bizarnosti ostao upamćen, a oko njega se ispreda

 

Komentari(0)

Loading