Banja u Srbiji carstvo zdravlja: Sa 18 lekovitih izvora leči razne bolesti (VIDEO)

Lepote Srbije

17:00

Turizam 0

Udaljena 330 km od Beograda, Sijarinska banja se nalazi na jugu Srbije, na teritoriji opštine Medveđa u Jablaničkom okrugu.

Banja u Srbiji carstvo zdravlja: Sa 18 lekovitih izvora leči razne bolesti (VIDEO)
Printscreen/Instagram

Ovaj dragulj južne Srbije je na veoma pogodnoj nadmorskoj visini od 520 metara, i okružena je neverovatnim brdima i proplancima obraslim bujnom borovom i hrastovom šumom. Ove prostrane šume imaju zašititničku ulogu za Sijarinsku banju, one sprečavaju prodiranje jakih vetrova ili nadolazak guste magle.

Sa toliko potencijala u vidu termomineralnih izvora, čistog i svežeg vazduha, stoletnih šuma, čiste netaknute prirode, ali i jedinstvenog gejzira u kontinentalnom delu Evrope, predstavlja pravu oazu zelenila i utočište od vrele letnje žege za desetine hiljada turista koji je posete svake godine.

Istorija Sijarinske banje

Sijarinska banja poznata je kao lečilište još iz rimskog doba. U prilog ovoj tvrdnji ide i legenda o tome kako je dobila naziv. Naime, žena cara Justinijana, Teodora, je imala prelepu sestru koju je od milošte zvala "Seja Irina", koja je bila gospodarica i veleposednica ovog kraja, pa otuda i naziv "Seja Irina", koji je kasnije ustaljen u "Sijarina".

Postoji mnogo tragova koji govore da je ovaj kraj u antičko doba bio naseljen i imao intenzivan život i to prvo u doba rimske imperije, a kasnije i Vizantije.

Prirodne lepote privlačile su brojne narode koji su kroz epohe naseljavali ove ovde krajeve da uživaju u čarima netaknute prirode, obogaćene brojnim termalnim i mineralnim izvorima. Značajni napredak turizma u Sijarinskoj banji zabeležen je posle Drugog svetskog rata. Na pojavu Sijarinske banje kao značajnog turističkog centra Srbije i Jugoslavije uticao je pronalazak gejzira 1954. godine, koji je bitno izmenio turističke potencijale ovog mesta.

Lekovita svojstva Sijarinske banje

Sijarinska banja ima 26 izvora, od kojih 18 imaju terapeutsku vrednost. Ono što je zanimljivo kod ovih izvora jeste činjenica da se ovih 18 izvora lekovite vode nalaze gotovo jedan pored drugog.

Lekovite vode Sijarinske banje imaju različitu primenu i koriste se za kupanje, piće i inhaliranje. One pomažu u lečenju hroničnih reumatskih oboljenja, kožnih oboljenja, stomačnih i bolesti žuči, oboljenja bubrega i mokraćnih puteva, anemije i šećerne bolesti, astme i hroničnog bronhitisa, kao i raznih oblika neuroze i stanja lakše psihičke i fizičke iscrpljenosti.

Lečenje i terapije u Sijarinskoj banji sprovode se u Zavodu za specijalizovanu rehabilitaciju "Sijarinska banja" – hotel Gejzer. U okviru ovog kompleksa nalazi se moderna aparatura za različite oblike terapija: hidroterapiju, elektroterapiju, fizikalnu – kinezi terapiju, peloidnu terapiju, inhalaciju i dr.

Temperature mineralnih voda ove banje kreću se u neverovatnim visinama, od 32 do 78°C, stoga spadaju među najtoplije vode naše zemlje. Hemijski sastav vode karakteriše: natrijum, litijum, hidrokarbonat i fluor.

Pored lekovitih izvora, u ovoj banji su idealni uslovi za bavljenje lovom i ribolovom, postoji mnoštvo terena za šah, zatvoreni bazen, staza za pešačenje i trčanje itd. Mnogo je opcija za zabavno-rekreativne i sportske aktivnosti u Sijarinskoj banji.

Do Sijarinske banje možete doći:

Sijarinska banja je najznačajnija turistička destinacija opštine Medveđa, nalazi se na svega pedesetak kilometara od najznačajnijeg putnog pravca u jugoistočnoj Evropi E-75, od isključenja sa auto-puta kod Leskovca, za sat vremena vožnje živopisnom dolinom reke Jablanice stiže se do treće najtoplije banje u Srbiji.

Sijarinska banja udaljena je 52 km od Leskovca i 32 km od Lebana. Put od Lebana vodi dolinom reke Jablanice do sela Maćedonce, 8 km iz varošice Medveđe, a odatle klisurom Banjske reke. Od pomenutog sela pa sve do banje vodi put uz desnu pritoku Jablanice, uz Banjsku reku, kroz uzanu klisuru sa strmim padinama brda obraslim šumom.

Mapa ukoliko dolazite iz Beograda:

gornja gorevnica

Ne bih ovaj pogled na Kablar menjao ni za pogled sa Ajfelovog tornja: Nastavnik muzike vratio se u rodno selo, Radovan u Gornjoj Gorevnici napravio pravi raj

Turizam

14:00

27 april, 2024

Gradsku vrevu i sivilo asfalta nastavnik muzike iz Čačka, Radovan Tanasijević, odlučio je da zemeni vedrim nebom i cvrkutom ptica. Vratio se u svoje rodno selo Gornju Gorevnicu i na imanju svojih predaka napravio pravi mali raj, za oči i za dušu. Na ognjištu je obnovio sve kao što je bilo nekad, kao što su to činili naši preci.

Komentari(0)

Loading