Riznica lekovitih izvora u Srbiji: Ovu okrepljujuću banju obožavao je i kralj Milutin (VIDEO)

Lepote Srbije

13:00

Turizam 0

Lukovska banja je sve poznatije turističko mesto koje je dokaz da bogatstvo prirode i rad čine neophodne uslove za razvoj turizma.

Riznica lekovitih izvora u Srbiji: Ovu okrepljujuću banju obožavao je i kralj Milutin (VIDEO)
Printscreen/Youtube

Priroda je nesumnjivo bila darežljiva prema Lukovskoj banji, smestivši je na istočnu stranu Kopaonika, na nadmorsku visinu od 681 metra, darovala joj je 37 izvora vode i umerenu klimu. Lukovska banja smeštena je na obroncima planine Kopaonik, na kilometar od sela Lukova, po kome je i dobila ime.

Istorija Lukovske banje

Lekovite vode Lukovske banje koristili su još stari Rimljani, o čemu svedoče ostaci cevi i građevina otkriveni u gornjem delu banjskog naselja.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Postoje ostaci kupatila koje je koristio kralj Milutin za vreme svog boravka u ovim krajevima i gazdovanja nad rudnicima. I u srednjem veku korišćene su lekovite vode sa ovih izvora, a takođe i u vreme Turaka, o čemu svedoči podatak da se ovo mesto u Kruševačkom defteru N° 567 iz 1575. godine, zove "Banja Lukova" i ima jedno kupatilo – hamam.

Prvo savremenije kupatilo sa muškim i ženskim bazenom izgrađeno je 1948. godine. Intenzivan razvoj banje počinje 1999. godine izgradnjom hotela "Kopaonik", od kada se uvrstila u red poznatijih banja u Srbiji.

Bogat i raznovrstan biljni svet je omogućio da u lukovskom kraju žive razni krupni sisari, pernata divljač i drugo. Prema narodnom predanju, ovde je često boravio kralj Milutin zbog izvanrednih uslova za lov.

Lečenje u Lukovskoj banji

U Lukovskoj banji postoji 37 poznatih izvora termomineralne vode, temperature od 28 do 69⁰C. Termalna voda koja se koristi u medicinskim centrima oba hotela i bazenima pripada kategoriji natrijum, kalcijum, magnezijum hidrokarbonatnih i slabo sulfidnih hipertermi.

Po mišljenju Instituta, lekovite termalne vode Lukovske banje pripadaju veoma kvalitetnim mineralnim vodama, posmatrano sa balneoterapijskog aspekta, zahvaljujući povoljnom anjonsko-katjonskom sastavu, temperaturi i prisustvu rastvorenog vodonik-sulfida. Voda je dobro mineralizovana, ima preko 1 gr/l rastvorenih čvrstih sastojaka, izvanrednu hipertermalnost, koja omogućava rashlađivanje do određenih željenih temperatura za primenu, zavisno od indikacija za upotrebu, ima znatne količine dominantnih jona natrijuma, magnezijuma, kalcijuma, hidrokarbonata i rastvoren vodonik-sulfid koji se dobro resorbuje preko kože kupanjem i ispoljava lekovito dejstvo, naročito kod reumatskih i kožnih oboljenja.

U lečenju se koristi i lekovito blato napravljeno u kombinaciji sa termalnom vodom. Zemlja visoke mineralne vrednosti se usitnjava, seje i meša sa lekovitom vodom, a blato se zatim koristi za indirektne aplikacije. Mineralno blato ima izražena terapeutska dejstva i blagotvorno deluje na brojna oboljenja.

U Lukovskoj banji se leče:

zapaljenski reumatizam (reumatoidni artritis, Behterevljeva bolest, psorijatični artritis);
degenerativni reumatizam (spondiloze vratnog i krsnog dela kičme, diskus hernija, diskartroza, lumboišialgija, gonartroza, koksartroza, artroza, osteoartroza sitnih zglobova šake i stopala);
osteoporoza;
giht;
stanja nakon preloma kostiju i hirurških intervencija na koštano-zglobnom sistemu (stanja nakon ugradnje veštačkog kuka i kolena);
ginekološka oboljenja (adneksitis, parametritis, sterilitet uz prethodno postavljenu dijagnozu).

Takođe, nadmorska visina i strujanje vazduha daju uslove za lečenje:

anemije;
oporavak nakon teških bolesti;
oporavak nakon infarkta srca i mozga.

@lepotesrbijee Verujemo da ste se pitali koji su to najlepši vidikovci u Srbiji. U ovom videu predstavićemo vam šest mesta u Srbiji koja morate posetiti. Nećemo mnogo opisivati poglede sa ovih vidikovaca, jer je to stvar ličnog doživljaja.  Opustite se i uživajte! 🇷🇸 #fypシ #fyp #srbija #ovojesrbija #srbijanadlanu #lepotesrbije ♬ original sound - LepoteSrbije
zlatibor

Prolećni safari oko Ribničkog jezera, a Gold gondola radi sat vremena duže: Zlatibor već rezervisan za praznike, turisti mogu da uživaju u brojnim sadržajima

Turizam

12:00

28 april, 2024

Jedna od najposećenijih destinacija u Srbiji za oredstojeće praznke, svakako će biti planina Zlatibor, a u prilog tome svedoči i to što su skoro svi smeštajni kapaciteti popunjeni i traži se krevet više. Spremna da primi goste, ali i obezbedi im nezaborvne momente svakako je i najduža Gold gondola.

gornja gorevnica

Ne bih ovaj pogled na Kablar menjao ni za pogled sa Ajfelovog tornja: Nastavnik muzike vratio se u rodno selo, Radovan u Gornjoj Gorevnici napravio pravi raj

Turizam

14:00

27 april, 2024

Gradsku vrevu i sivilo asfalta nastavnik muzike iz Čačka, Radovan Tanasijević, odlučio je da zemeni vedrim nebom i cvrkutom ptica. Vratio se u svoje rodno selo Gornju Gorevnicu i na imanju svojih predaka napravio pravi mali raj, za oči i za dušu. Na ognjištu je obnovio sve kao što je bilo nekad, kao što su to činili naši preci.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading