NOĆENJE ZA SAMO 590 DINARA? DA, TO POSTOJI Čuvena srpska banja poznata je po svojim izvorima, lekovita je, a ko je jednom poseti opet se vraća (FOTO)

Lepote Srbije

19:00

Turizam 0

Jedan oglas na internetu ističe da se soba u neposrednom centru banje može iznajmiti već od 5 evra, odnosno 590 dinara po osobi

Lukovska banja
Shutterstock

 

Lukovska banja se nalazi na samo 300 kilometara od Beograda i ima 37 lekovitih izvora, a u njoj možete naći smeštaj za 590 po danu.  Ova banja se takođe može pohvaliti izuzetnom klimom i nadmorskom visinom od oko 700 metara, pružajući svojim posetiocima karakteristike vazdušne banje koju s godinama posećuje sve veći broj ljudi.

Zbog svoje popularnosti, smeštaj u Lukovskoj Banji se često rezerviše unapred. Izuzetno je zadovoljavajuće saznati da se noćenje za jednu osobu može pronaći za manje od 1.000 dinara.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Jedan oglas na internetu ističe da se soba u neposrednom centru banje može iznajmiti već od 5 evra, odnosno 590 dinara po osobi. U pitanju je privatni smeštaj koji nudi 12 novoizgrađenih dvokrevetnih soba na dva nivoa, svaki sa zajedničkim dnevnim boravkom i kuhinjom. Sve sobe su opremljene kupatilom, kablovskom TV, Internetom i podnim grejanjem. Takođe, gostima je na raspolaganju i parking ukoliko dolaze sopstvenim automobilom.

Za 8,5 evra (944 dinara) možete pronaći prenoćište udaljeno samo 50 metara od strogog centra banje. Važno je napomenuti da je cena nešto viša ako je broj noćenja manji od 5, te iznosi 1000 dinara po osobi dnevno.

Za nešto više od deset evra, odnosno za 1.500 dinara po osobi, nudi se smeštaj u Lukovskoj Banji koji obuhvata 2 dvokrevetne sobe. Objekat se nalazi na 50 metara od autobuske stanice i 70 metara od hotela "Kopaonik".

Apartmani u Lukovskoj Banji se u proseku izdaju za oko 30-35 evra, odnosno oko 4.000 dinara po noćenju.

Gde se nalazi?

U sklopu opštine Kuršumlija, na istočnim padinama Kopaonika, na nadmorskoj visini od 681m nalazi se ovaj  pravi raj za posetioce. Ovaj deo Kopaonika, poznatiji je kao Lukovski kraj, i sama banja pripada selu Lukovu, smeštenom oko 1,5km nizvodno od nje.

Zbog nadmorske visine, na kojoj je smestena, ona je takođe i najviša banja u Srbiji, a stoga nosi i epitet vazdušne banje. Kroz ovaj kraj protice Lukovska reka, pritoka Toplice, i predstavlja glavni vodotok ove regije.

Mnoštvo mineralnih izvora, po čijem broju spada u najbogatije banje Srbije, šumoviti predeli, netaknuta priroda, šarenoliki pejzaži prelepog Kopaonika, čist planinski vazduh i brojne druge karakteristike, svrstavaju ovu banju, iako jos mladu, u jednu od najlepših i najatraktivnijih u Srbiji.

Šta sve leči?

U sklopu Lukovske banje postoje dve grupe izvora: Gornja ili zapadna banja i Donja ili istočna banja. U Gornjoj banji nalaze se 20 prirodnih izvora, a u Donjoj 13.

Takodje, obe imaju i po dve bušotine. Temperatura ovih voda je negde između 22-65°C. Brojne fizičko-hemijske analize sprovođene na ovim izvorima pokazale su da ove vode spadaju u dobro mineralizovane. Oni sadrže značajne količine jona magnezijuma, kalcijuma, hidrokarbonata, natrijuma, kao i rastvoren vodonik- sulfid, naročito značajan kod lečenja kožnih, kao i reumatskih oboljenja.

Shodno tome, zbog karakteristika svojih voda, Gornja banja uzima veliki značaj u lečenju bolesti organa za varenje, dok je Donja poznata po uticaju na reumatske bolesti, bolesti bubrega i mokraćnih puteva, a takođe, blagotvorno deluje i na bolesti krvnih sudova i u regulaciji krvnog pritiska.

Pored ovih izvora, u lečenju se koristi i lekovito blato. Zemlja visoko mineralnog sastava, meša se sa termalnim vodama i kao takva ima veoma izražena terapeutska svojstva, čime veoma povoljno utiče na širok spektar oboljenja. 

Bogata ponuda Lukovske banje, pored lekovitih izvora i terapijskih tretmana, obuhvata i širok spektar mogućnosti za aktivni odmor i rekreaciju, a takođe je sama nadmorska visina banje pogodna za visinske pripreme sportista. U samoj banji, nalaze se zatvoreni i otvoreni bazeni, balon hala, brojni tereni na otvorenom (mali fudbal, košarka, tenis i odbojka) i dečije igraonice. Jedna od značajnijih sportskih ponuda je Teniski kamp Jelene Genčić koji svake godine okuplja tenisere iz celog sveta, uzrasta od 9-14 godina. Postoje i organizovane vežbe na otvorenom kao i šetnje „stazama zdravlja“ u okolini banje. Neke od staza su ujedno i biciklističke.

zlatibor

Prolećni safari oko Ribničkog jezera, a Gold gondola radi sat vremena duže: Zlatibor već rezervisan za praznike, turisti mogu da uživaju u brojnim sadržajima

Turizam

12:00

28 april, 2024

Jedna od najposećenijih destinacija u Srbiji za oredstojeće praznke, svakako će biti planina Zlatibor, a u prilog tome svedoči i to što su skoro svi smeštajni kapaciteti popunjeni i traži se krevet više. Spremna da primi goste, ali i obezbedi im nezaborvne momente svakako je i najduža Gold gondola.

gornja gorevnica

Ne bih ovaj pogled na Kablar menjao ni za pogled sa Ajfelovog tornja: Nastavnik muzike vratio se u rodno selo, Radovan u Gornjoj Gorevnici napravio pravi raj

Turizam

14:00

27 april, 2024

Gradsku vrevu i sivilo asfalta nastavnik muzike iz Čačka, Radovan Tanasijević, odlučio je da zemeni vedrim nebom i cvrkutom ptica. Vratio se u svoje rodno selo Gornju Gorevnicu i na imanju svojih predaka napravio pravi mali raj, za oči i za dušu. Na ognjištu je obnovio sve kao što je bilo nekad, kao što su to činili naši preci.

Komentari(0)

Loading