Mesto idealno za sve bolesti: Na padinama ove planine nalazi se najviša banja u Srbiji

Lepote Srbije

11:00

Turizam 0

Zbog prirodnih karakteristika područja na kome se Lukovska banja nalazi, ovo lečilište pomaže i osobama koje pate od različitih oboljenja i onima koji jednostavno žele da uživaju u svežem vazduhu.

Mesto idealno za sve bolesti: Na padinama ove planine nalazi se najviša banja u Srbiji
Printscreen/Youtube

Tek oko kilometar deli selo Lukova i banju, čiji naziv je upravo otuda i potekao. Budući da se nalazi na 700 metara nadmorske visine, na padinama Kopaonika, Lukovska banja važi za najviše lečilište u celoj Srbiji.

Smešteno u kotlini Lukovske reke, te okruženo što brdima, što planinskim vrhovima, ovo lečilište deli oko 35 kilometara od Kuršumlije, a od glavnog grada Srbije oko 325 kilometara, navodi portal “Banje u Srbiji”.

Zbog prirodnih karakteristika područja na kome se Lukovska banja nalazi, ovo lečilište pomaže i osobama koje pate od različitih oboljenja i onima koji jednostavno žele da uživaju u svežem vazduhu.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Dva dela Lukovske banje

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Budući da se i u istočnom i u zapadnom delu ovog lečilišta nalaze izvori lekovite, termomineralne vode, to se u Lukovskoj banji izdvajaju dva dela, poznata kao Donja i Gornja banja.

Na području Donje banje uočava se 13 izvora tople minerlane vode, dok je čak 20 izvora prisutno u Gornjoj banji. I u jednom i u drugom delu ovog lečilišta postoje i po dve bušotine.

Uzevši u obzir da postoji čak 37 izvora termomineralne vode na području Lukovske banje, to se ona smatra jednom od najboljih banja na području naše zemlje. Između 22 i čak 65 stepeni Celzijusove skale je temperatura vode na banjskim izvorima.

Kome može da pomogne boravak u Lukovskoj banji?

Kada se uzme u obzir toliki broj izvora lekovite, termomineralne vode, koji je prisutan na području Donje, odnosno Gornje banje, ne bi trebalo da iznenadi podatak da se u Lukovskoj banji mogu tretirati mnoga oboljenja i stanja.

Izuzev onima koji pate od degenerativnog i zapaljenskog reumatizma, vode ovog lečilišta mogu pomoći i osobama koje pate od ekstraartikularnog reumatizma, ali i onima koji muku muče sa osteoporozom, navodi “Lukovskabanja.com”.

Sem toga, boravak u ovom lečilištu pogoduje i oporavku nakon različitih sportskih povreda, ali i nakon preloma, te hirurških intervencija na bilo kom delu koštano-zglobnog sistema.

(Telegraf)

@lepotesrbijee Najviši vodopad u Srbiji visok je 71 metar i nalazi se na Kopaoniku u oblasti Jelovarnik, u okviru nacionalnog parka, na nadmorskoj visini od oko 1.500 metara! Nalazi se 25 kilometara zapadno od Brusa i na oko 2,5 kilometara istočno od Pančićevog vrha! #srbija #lepotesrbije #vodopadjelovarnik #fyp #fypシ゚viral #serbia #foryou #foryoupage ♬ original sound - LepoteSrbije
zlatibor

Prolećni safari oko Ribničkog jezera, a Gold gondola radi sat vremena duže: Zlatibor već rezervisan za praznike, turisti mogu da uživaju u brojnim sadržajima

Turizam

12:00

28 april, 2024

Jedna od najposećenijih destinacija u Srbiji za oredstojeće praznke, svakako će biti planina Zlatibor, a u prilog tome svedoči i to što su skoro svi smeštajni kapaciteti popunjeni i traži se krevet više. Spremna da primi goste, ali i obezbedi im nezaborvne momente svakako je i najduža Gold gondola.

gornja gorevnica

Ne bih ovaj pogled na Kablar menjao ni za pogled sa Ajfelovog tornja: Nastavnik muzike vratio se u rodno selo, Radovan u Gornjoj Gorevnici napravio pravi raj

Turizam

14:00

27 april, 2024

Gradsku vrevu i sivilo asfalta nastavnik muzike iz Čačka, Radovan Tanasijević, odlučio je da zemeni vedrim nebom i cvrkutom ptica. Vratio se u svoje rodno selo Gornju Gorevnicu i na imanju svojih predaka napravio pravi mali raj, za oči i za dušu. Na ognjištu je obnovio sve kao što je bilo nekad, kao što su to činili naši preci.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading