IDEALNA BAZA ZA PLANINARE! Tu je i banja pogodna za, tzv., menadžerske bolesti, tj., “smiruje živce“ (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

17:30

Turizam 0

Tu je nekada bila tvrđava, danas se mogu videti njeni retki ostaci. Nadvija se nad Banjom kao da je štiti, vrlo je verovatno da mu je nekada davno to i bila namena.

IDEALNA BAZA ZA PLANINARE! Tu je i banja pogodna za, tzv., menadžerske bolesti, tj., “smiruje živce“ (FOTO/VIDEO)
Shutterstock/Asenovo kale

Asenovo kale nalazi se iznad Zvonačke Banje (670 m). Tu je nekada bila tvrđava, danas se mogu videti njeni retki ostaci. Nadvija se nad Banjom kao da je štiti, vrlo je verovatno da mu je nekada davno to i bila namena. Ne znamo da li i kojoj planini pripada ovaj vrh, on je jednostavno vrh za sebe, tj., isturena stena ili greben.

IDEALNA BAZA ZA PLANINARE! Tu je i banja pogodna za, tzv., menadžerske bolesti, tj., “smiruje živce“ (FOTO/VIDEO) Shutterstock/Asenovo kale
 

Zvonačka banja, nekada jedan od najvećih turističkih aduta jugoistočne Srbije, danas je napuštena i tužna. Svojevremeno velelepno i luksuzno zdanje hotela "Mir", centralnog objekta banje, potpuno je ruinirano, i umesto da vrvi od života kao osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka banja se svela na prolaznu tačku retkih putnika koji se još uvek služe ovim pravcem između Babušnice i Dimitrovgrada.

IDEALNA BAZA ZA PLANINARE! Tu je i banja pogodna za, tzv., menadžerske bolesti, tj., “smiruje živce“ (FOTO/VIDEO) Shutterstock/Zvonačka banja
 

Zvonačka Banja udaljena je od Beograda oko 380 km, a od Pirota oko 50 km. Banja je pogodna za, tzv., menadžerske bolesti, tj., “smiruje živce“. Nažalost, od hotela “Mir“, od koga je koristi imao ceo kraj, ostale su samo ruševine kao dokaz još jedne neuspele i katastrofalne privatizacije! Ipak, spoljašnji bazen još uvek radi i pruža prijatno osveženje u letnjem periodu.

IDEALNA BAZA ZA PLANINARE! Tu je i banja pogodna za, tzv., menadžerske bolesti, tj., “smiruje živce“ (FOTO/VIDEO) Shutterstock/Zvonačko jezero
 


Iako je obližnji kanjon Jerme poslednjih godina sve popularniji među ljubiteljima aktivnosti u prirodi, tek poneki od planinara koji u ovaj kraj dolaze pre svega zbog Vlaške planine i planine Greben produži i do Zvonačke banje.

 


Ono što planinare dovodi ovamo nisu ni termalni izvori ni banjski turizam, već ponajviše vrh Asenovo kale, ne toliko poznat ali vrlo atraktivan vrh koji na malom prostoru spaja istorijske i geografske znamenitosti sa tajanstvenošću karakterističnom za ove predele...

IDEALNA BAZA ZA PLANINARE! Tu je i banja pogodna za, tzv., menadžerske bolesti, tj., “smiruje živce“ (FOTO/VIDEO) Shutterstock/Asenovo kale

 



U blagodetima termalnih izvora i planinske klime banje na najvišoj nadmorskoj visini u Srbiji uživale su generacije, još od Rimljana naovamo. Već prvih godina XX veka ovde su otvoreni javni termalni bazeni, a prvi objekti za smeštaj izgrađeni su dvadesetak godina kasnije.

 


 

 

Asenovo kale, Rakitski kamen, Ruj, Greben, Vlaška planina, kanjon Toplodolske reke, kanjon Jerme – sve je u neposrednoj blizini! Danas se može prespavati u privatnim kućama po veoma povoljnoj ceni.

 

 

Čuveni Asenov kale! Postoji utabana stazica koja vodi skroz do vrha ove stene. Potrebno je malo veštine pentranja po stenama na jednom mestu, ali to nije ništa strašno. A pogled-fantastičan! Vide se Ruj, Rakitski kamen (ili Vetren), Greben, Vlaška planina i Zvonačka Banja sa sve bazenom! Uživanje, a nije ni preterano naporno, visinska razlika je ok, za nešto više od sat i po od Banje, izlazi se na vrh.

IDEALNA BAZA ZA PLANINARE! Tu je i banja pogodna za, tzv., menadžerske bolesti, tj., “smiruje živce“ (FOTO/VIDEO) Shutterstock/Sukovo manastir
 

U povratku obavezno obići manastire Poganovo i Sukovo. Kod Poganova se nalazi vrlo dobar restoran, a Sukovo je poznato po fresci Sv. Kristofora na kojoj je ovaj svetac prikazan sa likom psa. Zašto je tako, neka vam ispričaju monasi.

Jasenov del (Asenovo kale) na mapi:

Izvor: planineperpetuummobile

Lepotesrbije.alo.rs je i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari(0)

Loading