OVO MORATE DA VIDITE! U ovom manastiru nalaze se dve misteriozne freske za koje niko ne može da objasni odakle tu i šta predstavljaju (VIDEO)

Lepote Srbije

09:00

Zanimljivosti 0

Manastir Sukovo se nalazi 18 kilometara istočno od Pirota kod sela Sukova, na desnoj obali reke Jerme i krije veoma zanimljivu istoriju

OVO MORATE DA VIDITE! U ovom manastiru nalaze se dve misteriozne freske za koje niko ne može da objasni odakle tu i šta predstavljaju (VIDEO)
Shutterstock

Nalazi se u podnožju brda zvanog "Carev kamen". Pripada Eparhiji niškoj Srpske pravoslavne crkve i predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od velikog značaja. Ovo je jedan od najzanimljivijih manastira u okviru SPC , posvećen je Uspenju Presvete Bogorodice, a u narodu je poznatiji kao manastir Sukovo. Ono po čemu je ova svetinja nadaleko poznata su između ostalog njene neobične freske.

Zvuči neverovatno, ali u Sukovu se nalazi freska sveca koji je prikazan sa životinjskom glavom! U pitanju je Sveti Hristofor, a o tome odakle mu, kako neki misle magareća glava, postoje razne legende.

Printscreen/Youtube:žvandra lili
 

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Jedna od njih kaže da je on poticao iz plemena ljudoždera, takozvanih “psoglavih”. U jednom ratnom pohodu, rimska vojska je naišla na ove neobične ljude, uhvatila jednog mladića i poslala ga u Rim. Tamo se mladić upoznao sa hrišćanstvom i pri krštenju dobio novo ime – Hristofor. Svojim životom i mučeničkom smrću zaslužio je status sveca. Činjenica da je jednom u svom životu bio ljudožder verovatno je zaslužna za to što je u Sukovu prokazan sa životinjskom glavom.

U istom manastiru krije se još jedna misterija – Sukovo je dom Bogorodice sa krilima!

Pravila o tome ko u hrišćanskoj ikonografiji može da se prikaže sa krilima su veoma striktna – to su samo arhanđeli i Sveti Jovan Krstitelj kao onaj koji je najavio dolazak Isusa Hrista. Zbog toga je veoma čudnovato što u ovom manastiru postoji freska na kojoj krila ima i Bogorodica.

Printscreen/Youtube:žvandra lili
 

 

Iznad freske, međutim, postoji bledi natpis koji ovu misteriju možda malo rasvetljava. Piše: “Da nas Bogorodica svojim krilima čuva i štiti od svih napada zloga koji pokušava da nas pokoleba u našoj veri”.

Izvor: stil.kurir, žvandra lili

Komentari(0)

Loading