POZNATA IZ DAVNE PROŠLOSTI Lekoviti potencijali ovih prostora bili znani čak i starim Rimljanima (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

08:00

Turizam 0

Iznad banje, koja je na strmoj dolinskoj strani potoka Blatašnice, pritoke Jerme, diže se 1.071 m visok krečnjački vrh Staža, a naspram nje 1.032 m visoko Asenovo kale, izgrađeno od masivnih titonskih krečnjaka.

POZNATA IZ DAVNE PROŠLOSTI Lekoviti potencijali ovih prostora bili znani čak i starim Rimljanima (FOTO/VIDEO)
Printscreen/Youtube/Bloo Planet/Hotel Mir, Zvonacka Banja 2020

Jugoistočna Srbija se može pohvaliti mnogim prirodnim lepotama i atrakcijama; među njima nalazi se i jedno prelepo prirodno lečilište koje nosi ime Zvonačka Banja. Ime je dobila po selu u čijij blizini se nalazi, selu Zvonce.

POZNATA IZ DAVNE PROŠLOSTI Lekoviti potencijali ovih prostora bili znani čak i starim Rimljanima (FOTO/VIDEO) Shutterstock/Asenovo kale
 

Smeštena je u neposrednoj blizini granice sa Bugarskom, na jednom području koje je ispunjeno pravim prirodnim čudesima kao što su zakonom zaštićena klisura reke Jerme u kojoj možete videti gnezda surog orla; kao što su greben od titonskog krečnjaka Asenovo Kale (1032. metara nadmorske visine), i krečnjački vrh Staža (1071.metara nadmorske visine).

 

 

Od većih gradova Jugoistočne Srbije ne deli je mnogo kilometara: od Pirota nekih 40-ak kilometara, od Dimitrovgrada je udaljena 30-ak kilometara, i isto toliko od Babušnice. Od prestonice naše zemlje, Beograda, Zvonačka Banja je udaljena dobrih 360 kilometara u pravcu jugoistoka. S obzirom na namorsku visinu od 630 metara na kojoj se nalazi ovo prelepo prirodno lečilište Zvonačka Banja, ona se ubraja u najviše banje naše zemlje. Zbog nadmorske visine na kojoj se nalazi i prirode koja je okružuje, vazduh u Zvonačkoj Banji izuzetno je čist i svež, a i specifična je ruža vetrova koja se ovde nalazi. Sve ovo čini da je Zvonačka Banja pored banjskog lečilišta i jedno klimatsko i vazdušno lečilište – jedan pravi, mali, prirodni, lekoviti raj .

 

 

Zvonačka Banja je nastala zahvaljujući taloženju bigra iz banjske termomineralne vode koja je izuzetno bogata kalcijum-karbonatom. Poznato je da su lekoviti potencijali ovih prostora bili poznati čak i starim Rimljanima, jer su u toku građevinskih radova (1903.godine) otkriveni ostaci rimskog bazena, metalni novčići… Nisu samo Rimljani uživali u ovim lekovitim izvorima, na području Zvonačke Banje, to je nastavio da radi i naš narod sve do današnjih dana. Izgrađivanje, uređenje, razvoj banje bio je uvek u dirketnoj vezi sa razvijenim rudarstvom u okolini ovog mesta. Prva značajna uređenja Zvonačke Banje odigrala su se davne 1912. godine.

 

 

Izvori tople, mineralne, lekovite vode u Zvonačkoj Bajnji izviru sa dubina od 550 metara i temperature su oko 28°C. Prva specijalna hemijska analiza ovih voda urađena je davne 1976.godine i pokazala je lekoviti sastav ovih voda. Neki od glavnih elemenata koji se nalaze u ovim vodama su: natrijum, magenzijum, kalijum, kalcijum, barijum, jod, litijum, fosfor, stroncijum, bakar, mangan.

 

 

Vode sa ovih izvora klasifikuju se u oligomineralne slabo sulfatne hipoterme. Ove vode iskorišćavaju se u terapijske svrhe kako pijenjem tako i kupanjem i koriste se u tretmanima mnogih bolesti kao što su:

Nervne bolesti (neuralgije, psihoneuroze, neurastenije, vegetativne neuroze);
Razni oblici reume (degenerativni, zapaljenski, zglobni, hronični);
Bolesti lokomotornog aparata;
Problemi sa kičmenim stubom;
Upalne promene na očima;
Problemi sa povišenim krvnim pritiskom;
Klimakterične tegobe;
Problemi sa perifernom cirkulacijom.

 

 

Terapije koje se primenjuju u Zvonačkoj Banji su:

Elektroterapija;
Parafinske obloge;
Hidroterapija;
Laseroterapija;

Neki izvori su kaptirani i koriste se kako za punjenje bazena, lekovite kupke, tako i za potrebe hotela koji se nalazi u Zvonačkoj Banji; a postoji i česma.

 

 

Zvonačka Banja je mesto koje će učini da zaboravite na sve Vaše svakodnevne brige i probleme; to je mesto koje donosi mir, koje ponovo spaja sa prirodom i vraća Vam onu harmoniju duše i tela koju ste najverovatnije izgubili.

 

 

Ne samo što možete dobiti adekvatne medicinske lekovite tretmane u ovoj banji, već možete uživati i u mnogim turističko-sportskim atrakcijama poput: lova, ribolova, raznih sportova sa loptom ( u Zvonačkoj Banji ima nekoliko terena za odbojku, tenis, košarku, mali fudbal), plivanju (otvoreni olimpijski bazen), planinarenju neverovatnim terenima (planine, vrhovi preko 1000 metara nadmorske visine, klisure, kanjoni), speleologiji (mnoštvo je pećina u ovim krajevima, najčuvenija je Vetrena dupka sa hodnicima čija ukupna dužina iznosi 4 kilometara)…

Ukoliko Vas, pak, zanimaju kulturno istorijski spomenici, okolina Zvonačke Banje i tu ima šta da Vam ponudi: Manastir iz 14.veka koji je pod zaštitom UNESKO-a, kao jedan od spomenika svetske kulturne baštine, Manastir Paganovo; zatim manastiri Temska i Sukovo… Dobrodošli u lekovito-turistički-prirodni raj Jugoistočne Srbije, dobrodošli u Zvonačku Banju.

Zvonačka banja na mapi:

 

 

Izvor: Banje istočne Srbije, banjeusrbiji

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading