PRAVO MESTO ZA PIKNIK JE OVDE Impresivna i moćna Vučjanka vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

14:27

Turizam 0

Šumovita planina Kukavica sa kanjonom reke Vučjanke, biser je juga Srbije. Zbog živopisne prirode i vrednih spomenika istorije ove destinacija je raj za ljubitelje prirode i veliki turistički potencijal Srbije.

PRAVO MESTO ZA PIKNIK JE OVDE Impresivna i moćna Vučjanka vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim (FOTO/VIDEO)
Shutterstock/Reka Vučjanka

Reka Vučjanka je desna pritoka Veternice, u koju utiče kod mesta Žabljane. Dugačka je 18 km, sa proticajem od oko 1 metar kubni u sekundi.

Reka Vučjanka

Plahovita Vučjanka prava je blagodet za ovaj kraj. Tokom letnjih žega postaje kupalište i mnogi u njenoj hladnoj vodi pronalaze osveženje. U donjem delu toka su brojne stare vodenice, koje i danas melju žito. A poseban biser čitavog kompleksa koji čine planina Kukavica i reka Vučjanka je Hidrocentrala Vučje, druga u Srbiji, sagrađena 1903. godine, koja i sada proizvodi električnu energiju.

Jedna od blagodeti reke Vučjanke je i mekoća njene vode, zbog koje je krajem 19. i početkom 20. veka ovde i začeta tekstilna industrija. Osnivači prve fabrike tekstila u obližnjem mestu Vučju, članovi porodice Teokarović, prepoznali su prednosti vode iz te reke, zbog čije se mekoće od vune u vučjanskim pogonima dobijao štof izuzetnog kvaliteta.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Porodica Teokarević izgradila je tridesetih godina prošlog veka na obroncima Kukavice, na obali Vučjanke i svoju zadužbinu – crkvu Rođenja Svetog Jovana Krstitelja. Ovaj preznik, koji se obeležava 7. jula, ujedno je i slava Vučja. Crkvena porta i sama varošica tog dana posebno ožive zbog brojnih gostiju koji tada pristignu iz okolnih mesta.

vikipedija/Crkva Rođenja Svetog Jovana Krstitelja
 

Prema nekim pretpostavkama, na mestu gde je sada crkva nekada se nalazio stari hram, koji se povezuje sa junakom ovog kraja iz turskog doba, Nikolom Skobaljićem. Po ovom junaku nazvan je i Skobaljić grad, utvrđenje s kraja 14. i početka 15. veka, na vrhu stenovitog grebena iznad kanjona, od koga su ostale ruševine.

Reka Vučjanka na mapi:

Izvor: suncevbreg, vikipedija

Komentari(0)

Loading