VIROVI SU OMILJENO MESTO ZA KUPANJE Kanjon reke Vučjanke krije mnoga bajkovita mesta poput ovog (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

11:00

Turizam 0

Đokini virovi predstavljaju kompleks od dva vira u srednjem delu kanjona reke Vučjanke, desne pritoke reke Veternice.

VIROVI SU OMILJENO MESTO ZA KUPANJE Kanjon reke Vučjanke krije mnoga bajkovita mesta poput ovog (FOTO/VIDEO)
vikipedija/Đokini virovi

Đokini virovi su kompleks od dva vira u srednjem delu kanjona reke Vučjanke, desne pritoke Veternice. Nalaze se na 2 km od Vučja, u neposrednoj blizini stare hidroelektrane koja je još u funkciji.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Stefan Mitić (@svetski_putnik_u_pokusaju)

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Reka Vučjanka je u svom srednjem toku usekla kanjonsku dolinu dužine nešto preko 2 km sa propratnim pojavama tipa slapova, vodopada i dubokih virova. Đokini virovi se nalaze u najužem delu kanjona, čija širina kod gornjeg vira iznosi svega 5 metara. Desnu obalu čine strme padine Petokrake (1041 m), a levu padine Kitke (645 m).

 

 

Gornji vir je širok oko 15 metara, dugačak oko 5 metara sa dubinom od 2,5 metra. Nalazi se pod Gornjim vodopadom (9 metara visok), dok voda ističe iz vira Donjim vodopadom (oko 11 metara) i pada direktno u donji vir. Donji vir je širok oko 20 metara, dugačak 10 metara, sa dubinom od 4,5 metra. Temperatura vode u virovima se leti kreće oko 23°C, dok je providnost gornjet vira potpuna (2,5 m), dok je donji vir relativno neprovidan, a voda deluje potpuno crno.

VIROVI SU OMILJENO MESTO ZA KUPANJE Kanjon reke Vučjanke krije mnoga bajkovita mesta poput ovog (FOTO/VIDEO) vikipedija/Đokini virovi
 

Virovi su omiljeno mesto za kupanje, prvenstveno mlađih kupača, zbog relativno nepristupačnog terena. Tokom visokog vodostaja gornji vir je praktično nedostupan.

 

 

Na dužini od 600 metara nalaze se i sledeća mesta pogodna za kupanje: Kadice, relativno malih dimenzija, ali sa izuzetno toplom vodom; vir Jaz ispod 20 metara visokog vodopada, po površini veći od Đokinih, ali sa dubinom od samo 1,5 metara; niz manjih virova do hidroelektrane i na kraju najveći i najposećeniji vir Devkazan 100 metara nizvodno od hidroelektrane, gde je ujedno i kraj najživopisnijeg dela kanjona.

Đokini virovi na mapi:

 

 

Izvor: vikipedija

Komentari(0)

Loading