MODROZELENO NETAKNUTO PARČE RAJA Radoinjsko jezero je vazdušna banja, vodom ispunjen kanjon, a kažu da je i poslednji blesak divljine u Srbiji (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

18:20

Turizam 0

Može vam biti usputna stanica, a možda poželite da se zauvek skrasite negde na obali Radoinjskog jezera, da uživate u letu beloglavog supa i učite se gostoprimstvu od Radoinjaca

MODROZELENO NETAKNUTO PARČE RAJA Radoinjsko jezero je vazdušna banja, vodom ispunjen kanjon, a kažu da je i poslednji blesak divljine u Srbiji (FOTO/VIDEO)
Shutterstock/Radoinjsko jezero

Radoinjsko jezero je treće po redu veštačko, akumulaciono jezero, nizvodno na reci Uvac, posle Uvačkog i Zlatarskog jezera. To je vodom ispunjen kanjon koji meandrira između uskih strmih krečnjačkih obala.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Sačuvajmo prirodu (@sacuvajmoprirodu)

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

U ovom mestašcetu koje je ušuškano uz kanjon Uvca, na planinskom vencu Zlatara, 25 km od Zlatibora, nikako ne bi trebalo propustiti letnju tradicionalnu smotru čamaca

Na malom parčetu raja na jugozapadu Srbije, za koje kažu da je poslednji blesak divljine u Srbiji.

 

 

Jezero izgleda kao veselo slikarsko platno. Modrozelena boja u pozadini i mnoštvo raznobojnih čamaca, neki sa zastavama, neki s improvizovanim krovovima, ali na svakom mnogo veselja. Kao mali šareni baloni, plutaju i trude se da privuku pažnju, šepure se da se vidi koji je lepši, veseliji, na kome je više zanimljivijih ljudi, s koga se čuje lepša pesma.


Sveža planinska voda je, izgleda, samo za piće dok ne poraste letnja temperatura.

Da ovde vlada zakon prirode, dokazuje i slika beloglavog supa na steni, za koju legenda kaže da ju je priroda nacrtala kao znak da ovom teritorijom vlada ptica koju s razlogom zovu “nebeski kralj”.

 

 

Vaši pogledi ostaju prikovani za šumu koja je u ove doba godine čudne boje, pa zelena boja ponegde postaje ljubičasta, bistra voda, ali i u krečnjačke stene od kojih zastaje dah. Kapi kiše, kojih je tek da nas podsete na to da jul ide, svi ignorišu.


Kako se ukazuje brana, tako voda postaje toplija, pa to iskoriste svi koji su nestrpljivo čekali da plivaju. Doduše, ima i onih koji ne mogli da dočekaju, pa čamce bezmalo pretvore u kade.

 

 

I dok se pasulj krčka u zemljanim loncima i širi neodoljiv miris, odmeravaju se snage u raznim veštinama na vodi, veslanju, prevlačenju konopca, gađanju pikada, a biće i prilike za pokazivanje košarkaških talenata, naravno s košem u vodi.

Za pobednike su uprličene nagrade, koje oni podele s drugima.

 

 

Gde je dobro jelo, veselje i vedro raspoloženje, tu su i trubači, a gde su trubači, tu je i kolo, pa se ručak produži do večeri. Kome se još ide kući, kao da je malo puta ovde dočekana zora…

Čista priroda, čista voda, čista duša… danas je retkost, a ovde toga ima na pretek i to je dovoljno da vas navede da svratite ako krenete put mora ili ne znate kuda za vikend.

 

 

Put do jezera je dobar, obeležen, ali ipak, kada budete tu nadomak, odmorite motore, razdrmajte noge i priđite mu peške, dišite u ovoj vazdušnoj banji, upijajte mirise šume, divljeg cveća, tek pokošene trave… Možete uživati u svežim letnjim noćima, ali i u čarobnoj zimskoj idili.

 

 

Brz, hirovit Uvac ovde se odavno smirio, zašto ne biste i vi?

Radoinjsko jezero na mapi:

 

 

Izvor: b92, vikipedija, priboj033

Zlatarsko jezero

OVO JEZERO JE PRAVI HIT Na hiljade turista iz čitavog sveta stiže podno planine Zlatar (FOTO)

Turizam

18:00

16 jun, 2024

Nova Varoš - Smaragdno zelena boja vode i veličanstveni predeli kroz koje se prolazi tokom plovidbe, učinili su Zlatarsko jezero kod Nove Varoši jednom od najpopularnijih letnjih destinacija u Srbiji. Na vožnju brodićima ovde dolaze putnici namernici iz čitavog sveta. Međutim, ono po čemu je ovo mesto takođe poznato jeste da je upravo Zlatarsko jezero jedino mrestilište američke pastrmke u Srbiji.

Komentari(0)

Loading