ZAVIRITE U DOM BELOGLAVOG SUPA Radoinjsko jezero: "Ne ostavi ništa osim otisaka stopala, ne ponesi ništa osim sećanja" (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

09:00

Turizam 0

Najnizvodnije jezero na Uvcu je Radoinjsko jezero i sastavni je deo Specijalnog rezervata prirode „Uvac“, prirodnog dobra prve kategorije, od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju.

ZAVIRITE U DOM BELOGLAVOG SUPA Radoinjsko jezero: "Ne ostavi ništa osim otisaka stopala, ne ponesi ništa osim sećanja" (FOTO/VIDEO)
Shutterstock

Nalazi se na 805m nadmorske visine. Nastalo je podizanjem brane na 43 km od ušća Uvca u Lim. Brana je izgrađena na 760mnv, visoka je 40m i duga 150m. Površina jezera je oko 180ha.

Jezero je uklješteno između strmih krečnjačkih obala i dugačko 11km sa najvećom dubinom od oko 30m. Širina vodenog ogledala neposredno iza brane iznosi 300 - 500m, ali se jezero uzvodno sužava tako da je na nekim mestima uže od 50m.     

Spada u grupu manjih veštačkih jezera sa kapacitetom od 4 miliona m3.

 

 

Prosečni proticaj vode na mestu brane je 13m3/s. U vreme visokog vodostaja, voda Radoinjskog jezera dopire do brane u Kokinom Brodu.

Temperatura vode je nešto niža od Zlatarskog i Uvačkog jezera (10-120S) zato što dolazi sa dna Zlatarskog jezera i dodatno se rashlađuje prolazeći kroz turbine hidroelektrane „Kokin Brod“. Ima malo koloidnih čestica u vodi, zbog relativno čvrste obale, što uslovljava i providnost do 5m.

 

 

Inače, ovo jezero ima ulogu rezervoara vode za hidroelektranu „Bistrica“ na desnoj obali jezera Potpeć na Limu. Od Radoinjskog jezera do ušća u Lim, Uvac nema većih pritoka.

U izvesnom smislu je to kompenzacioni bazen iz kojeg se u sistem Lima tunelima prebacuje znatna količina vode za hidroelektranu „Bistrica“ a potom u jezero Potpeć.

Jezero je bogato potočnom pastrmkom i krupnim klenom. Kod ribolovaca je naročito popularno zbog kapitalnih zlatovčica (hvatani su trofeji i od 10 kilograma, ali se najčešće love primerci od 1 do 3 kilograma).

Za ribolov na ovom jezeru neophodna je upotreba čamaca, uz korišćenje štapova za lako i srednje varaličarenje kao i štapova za mušičarenje u istim klasama, u zavisnosti od vrste ribe koju želite da ulovite.

 

 

Takođe, na liticama Radoinjskog jezera se gnezdi beloglavi sup - 2014. godine izbrojana su 22 para, a 2015. godine 24 para.

Radoinjsko jezero na mapi

 

 

 

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

 

ovčar banja

Ruku nisam mogla da pomeram, ovde sam se oporavila: Lekovite vode u Ovčar Banji, smeštena na sat i po od Beograda u prelepom delu Srbije

Turizam

11:00

19 april, 2024

Ovčar Banja pored aktivnog odmora, uživanja u prirodi i zelenom pogledu, turistima pruža i lek u sastavu njenih termalnih voda koje prolaze kroz vulkanske stene, nepromenljivog sastava sa stalnim temperaturama. Dugo je čuvena voda Ovčar Banje lečila reumatske tegobe brojnim turistima, nakon decenije, ponovo je vratila svoju svrhu u vidu zdravlja.

Resavska pećina

RESAVSKA PEĆINA Lepotica okićena nakitom starim 45 MILIONA GODINA! Idealna za posetu u toku predstojećih praznika

Turizam

17:00

18 april, 2024

Resavska pećina je zaštićeni spomenik prirode i svrstava se u zaštićeno područje prve kategorije (prirodna dobra nacionalnog značaja). Resavska (Divljakovačka) pećina je pećina u centralnoj Srbiji na 20 km od Despotovca, u krečnjačkom brdu Babina glava, na obodu kraškog polja Divljakovac, kod sela Jelovac. Spada među najveće i najlepše pećine u Srbiji. Duga je 4,5 km.

Komentari(0)

Loading