SAVRŠENA MESTA ZA IZLET U BLIZINI BEOGRADA Vikend van srpske prestonice ponekad može biti jednako osvežavajuć kao i pravi odmor

J. K.

15:00

Turizam 0

Manjak slobodnih dana ili novčanih sredstava često su prepreka za duža putovanja, pa su brojna izletišta u okolini Beograda izbor koji će učiniti da vikend u Srbiji bude podjednako zabavan kao i da ste ga proveli u inostranstvu.

SAVRŠENA MESTA ZA IZLET U BLIZINI BEOGRADA Vikend van srpske prestonice ponekad može biti jednako osvežavajuć kao i pravi odmor
Shutterstock

 

Predstavljamo prelepa izletišta u blizini prestonice Srbije koja do sada možda niste obišli, a u njima ćete uživati i sjajno se provesti i odmoriti.

Etno sela i salaši

Za promenu, posete šoping centrima zamenite odlaskom u lep, prirodni ambijent. Provedite vikend van Beograda, pored reke, u jahanju konja ili isprobavanju ukusnih obroka u etno restoranima. Na samo 30-60 minuta od Beograda nalazi se nekoliko interesantnih etno sela i salaša.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Zornića kuća

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

U mestu Baćevac, na samo 30 kilometara od Beograda ka Aranđelovcu smešteno je zanimljivo etno selo – Zornića kuća. Kompleks ima uređene travnjake, igralište, domaće životinje, mogućnost jahanja konjića i druge sadržaje u kojima uživaju i deca i odrasli.

Tu je i restoran sa odličnom kuhinjom, domaćom hranom i domaćim sokovima. Domaćini često organizuju radionice i koncerte, a na raspolaganju vam je i prostor za kampovanje.

Etno selo Tiganjica

Na suprotnoj strani, prema Zrenjaninu, na nešto manje od sat vremena vožnje, nalazi se etno selo Tiganjica. Smešteno je pored specijalnog rezervata prirode Carska bara. Ukusi ravnice, zvuci tamburice i divan ambijent sa banatskim kućama, mini zoo-vrtom i igralištem ulepšaće vam dan.

Etno selo Tiganjica udaljeno je samo 15-20 minuta vožnje od Zrenjanina, pa ako imate dovoljno vremena možete posetiti i ovaj grad. Posebno je lepo videti Gradsku kuću, koja se nalazi na centralnom trgu. Možete posetiti još i zgradu Narodnog pozorišta, Narodni muzej, reku Tisu ili jezero Peskara.

Nautičko selo Biser

Nautičko selo Biser je još jedan dokaz da izleti blizu Beograda mogu biti zanimljivi. Sačinjeno je od 16 kućica na vodi, uređene plaže na mirnoj obali Save i šetališta. Nalazi se u naselju Boljevci, blizu Surčina, na oko 35 minuta vožnje od Beograda.

Obavezno probajte specijalitete od rečne ribe, prošetajte uređenom stazom ili jednostavno uživajte s decom na igralištu.

Salaš Stremen

Na oko pola sata vožnje od Beograda, u selu Jakovo kod Surčina nalazi se salaš Stremen. Poznat je po konjičkom klubu u kojem možete vežbati jahanje. Osim toga, udaljen je samo kilometar od reke Save, pa se možete i provozati fijakerom pored reke. Ne zaboravite da isprobate sremačke specijalitete u etno restoranu.

Šume i planine blizu Beograda

Ako vam Zvezdarska šuma ili Košutnjak nisu dovoljni, u okolini Beograda možete pronaći još zanimljivih izletišta.

Bojčinska šuma

Bojčinska šuma je udaljena 30 km od centra Beograda. Nalazi se u opštini Surčin, u rejonu Obedske bare i predstavlja izletište, sa dosta dodatnih sadržaja. Posetiocima su na raspolaganju etno restoran, staze za šetnju, vožnja fijakerom i jahanje na lipicanerima konjičkog kluba Bojčin.

U periodu od maja do septembra, na letnjoj pozornici se svakog vikenda održavaju programi Bojčinskog kulturnog leta, brojni koncerti i predstave. Bojčinska šuma je dobar izbor ako provodite vikend van Beograda.

Avala

Kada nabrajamo izletišta u okolini Beograda, ne smemo zaboraviti Avalu. Avala je zaštićena kao predeo izuzetnih odlika, zbog svoje istorijske vrednosti ali i bogate flore i faune.

Posetite Spomenik neznanom junaku i Avalski toranj. Uživajte u prelepom pogledu na Šumadiju i Beograd iz restorana na 120 metara visine. Od Beograda je Avalski toranj udaljen svega 20-ak kilometara, odnosno oko pola sata vožnje.

Kosmaj

Na oko 50 kilometara od Beograda nalazi se planina Kosmaj. Smatra se vazdušnom banjom, a veliki broj vikendica na njegovim obroncima pokazatelj su da boravak ovde izuzetno prija. Duž pešačke staze na Kosmaju postavljena su odmarališta sa klupama i stolovima, kao i igralištima za decu.

Sa jednog od vrhova Kosmaja, pogled „puca“ ka soliterima na Banjici. Manje od jednog sata vožnje potrebno vam je od Beograda do Kosmaja, a ovo može biti odličan izbor za jednodnevni izlet blizu grada.

 

 

(Izvor: bascoagency.rs)

Komentari(0)

Loading