UŽIČKI PONOS, JEZERO VRUTCI Ovo je mesto gde prema legendi, Sveti Georgije ubija aždaju, nastalo pregrađivanjem reke Đetinje (VIDEO)

Lepote Srbije

15:00

Turizam 0

Jezero Vrtuci je veštačko jezero, nastalo pregrađivanjem reke Đetinje uzvodno od Užica. Jezero je dugo 8 km i nalazi se na 700 metara nadmorske visine.

UŽIČKI PONOS, JEZERO VRUTCI Ovo je mesto gde prema legendi, Sveti Georgije ubija aždaju, nastalo pregrađivanjem reke Đetinje (VIDEO)
Printscreen/Youtube

Jezero Vrutci se nalazi u blizini grada Užice, planine Zlatibor i planine Ponikve, a kroz ovu oblast teče poznata reka Đetinja. Reka Đetinja je mesto koje je notorno po tome što su nemilosrdni Turci bacali decu u nju.

Ovo je mesto legendi, mesto gde se spaja priroda i ljudska ruka, mesto gde se spajaju duhovno i religijsko.

Sa ovog mesta je pre nekoliko vekova Georgije širio znanje o pravoslavlju ljudima koji su želeli da ga poslušaju.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Jezero Vrutci je nastalo pre više od 30 godina i spada u grupu planinskih jezera.

Ima veliki turistički značaj za ovaj region i potencijal koji nije još iskorišćen na pravi način. Jezero je otvoreno tokom cele godine za posetioce iz svih krajeva zemlje i regiona.

Samo jezero je dobijeno tako što je reka pregrađena. Nalazi se uzvodno od centra grada Užice i dugačko je 8 km.

Bogato je ribom, a ovde možete upecati, ako ste dovoljno spretni, bodorku, krkušu, šarane, pastrmku i mnoge druge vrste ribe.

Dobra saobraćajna veza sa velikim gradovima i drugim turističkim centrima pogoduje razvoju turizma ovog grada.

 

 

Jezero Vrutci - osnovne informacije

Na samo petnaestak kilometara od Užica, u blizini Mokre Gore i Tasre, nalazi se jezero koje je nastalo pregrađivanjem reke Đetinje.

Dužina jezera je oko 4 km i zapremina je veća od 50 miliona kubika vode, što čini ovo jezero impozantnim.

Do jezera se relativno lako stiže iz Užica, a u blizini jezera možete da posetite i Kadinjaču, ali i kuću Tarabića.

Nalazi se na nadmorskoj visini od 700 , a pogodno je za kupanje, ali i za ribolov.

Kupališna sezona se otvara u maju, sa prvim toplim danima, i traje sve do septembra, sve dok ne počnu hladni jesenji dani.

Tokom jeseni i zime mnogi posetioci se odlučuju da se oprobaju u pecanju, ali i sportsko rekreativnim aktivnostima na otvorenom. Planinarenje je jedno od njih.

Ako ste ljubitelj seoskog turizma, prirode i šetnje u prirodi, poseta jezeru je pravi izbor za vas.

Zanimljivosti o jezeru Vrutci

U jezeru su se u poslednje vreme namnožile mnoge alge, zbog kojih je voda u jezeru crvena i koje su pre nekoliko godina zamalo dovele do toga da izbor pijaće vode bude zatvoren za ceo grad Užice.

Pretpostavlja se da su starost samog jezera kao i klimatske promene glavni razlozi koji su doveli do stvaranja povećanog broja algi.

Kada zime nisu hladne i kada su jeseni bez padavina, dolazi do toga da klima u samom jezeru i oko jezera postaje pogodna za razvoj algi.

Veliki je broj retkih i endemskih biljnih vrsta koje su ovde sačuvane. Klisura je poznata kao jedan od prostora najbogatijih dnevnim leptirima, a nije retkost naići na srne, lisice, vidre i druge šumske životinje.

Jezero Vrutci ima neku misterioznu draž koja vekovima postoji na ovom području. Ovo je mesto gde prema legendi, Sveti Georgije ubija aždaju, i mesto gde se planina Tara i brojne reke sreću i prave jedan bajkovit prizor.

Jezero se nalazi u blizini kotline istog imena, a u samoj kotlini počinju dva izvora, jedan vrele, drugi hladne vode.

U blizini jezera se nalazi manastir Ruja, manastir koji je posvećen upravo Georgiju, i u ovom manastiru su u prošlosti počeli sa štampom knjiga.

Uz samo jezero se nalazi i stari trgovački put kroz koji su nekada prolazile hiljade i hiljade ljudi.

 

 

Izvor: turizmopedija, vikipedija

Komentari(0)

Loading