NAJSJAJNIJI BISER POD KABLAROM Manastir podigli monasi sa Svete Gore Atonske usled velike najezde strašnih pljačkaša

J. K.

14:01

Turizam 0

Manastir Jovanje se nalazi na levoj obali Zapadne Morave na Kablaru.

NAJSJAJNIJI BISER POD KABLAROM Manastir podigli monasi sa Svete Gore Atonske usled velike najezde strašnih pljačkaša
Shutterstock

 

Manastir se prvi put pominje u turskom defteru oko 1540. godine. Po starom, usmenom predanju, kaže se da su manastir podigli monasi sa Svete Gore Atonske, koji su pobegli ispred najezde pljačkaša i da je to bilo „pre Kosova„. To isto svedoči natpis iznad crkve.

Vuk Karadžić u spisima iz 1824. godine pripoveda, da je manastir Jovanje bio lavra, iz koje se zapovedalo i sudilo svim ostalim manastirima oko Kablara i Ovčara. Po izgledu, veličini i lepoti, tadašnju crkvu on stavlja na prvo mesto među hramovima pod Kablarom. Nekada je ovde delovala prepisivačka škola, što svedoči jedno rukopisno jevanđelje iz srednjeg veka, koje se čuva u Beču.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kristina (@kkirakiki)

Manastir je mnogo puta pljačkan i rušen. Obnovljen je 1840. godine ali se ubrzo ponovo pretvara u ruševinu, sve do 1936. godine kada je, sa blagoslovom Presvete Bogorodice i Svetog vladike Nikolaja Srpskog, oživeo i ponovo počeo da služi Bogu i ljudima. „Ovo je rajsko mesto kojem nema ravna ni u Svetoj Gori atonskoj“ – reči su Rafaila Hilandarca, koje je izgovorio kada je 1937. godine, doveo 12 monahinja iz manastira Kalista u vekovni, stari manastir ali napušten, zapušten i opljačkan. Uprkos svim nedaćama manastir je obnovljen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kristina (@kkirakiki)

Izgradnjom hidrocentrale „Međuvrsje“ 1954. godine, manastir Jovanje je potopljen i premešten na novu lokaciju, sa Kablarske strane na levoj obali Zapadne Morave, „sakriven“ u šumi, na maloj zaravni u podnožju Jovanjskog brda. Na brdo na kome je manastir danas, monahinje su izmestile monaško groblje, kamen i stubove stare crkve. Nova crkva je osvećena 1959. godine.

Manastir Jovanje se pročuo po pomoći i čudima koja čini čudotvorna ikona Majke Božije Jovanjske, Brzopomoćnica, koja se nakazi u ovom hramu, a koja je dar duhovnika ovog manastira, Serafima Rusa. Mnoge je iscelila, tužne razveselila a nesrećne utešila.

 
Manastir Jovanje na mapi: 
 
 
 

Komentari(0)

Loading