TAJNE DREVNOG GRADA U SRBIJI Najstariji urbanistički plan na svetu i mesto gde je napravljen prvi hleb nalaze se u ovom srpskom selu!

J. K.

16:12

Turizam 0

Blagotin je jedno od najstarijih neolitskih nalazišta koje se nalazi u selu Poljna i zahvata deo Oparića.

TAJNE DREVNOG GRADA U SRBIJI Najstariji urbanistički plan na svetu i mesto gde je napravljen prvi hleb nalaze se u ovom srpskom selu!
Printscreen/Wikipedia

 

Arheološki lokalitet Blagotin dobio je ime po brdu zvanom „Mali Blagotin“ pod kojim se nalazi. Mali Blagotin se nalazi u srcu Srbije, u području poznatom kao Šumadija. Regiju karakteriše južna varijanta srednjoevropskog umerenog klimatskog režima.

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Lokalitet se nalazi na severnoj periferiji sela Poljna, 12 km severno od nešto većeg sela Velika Drenova i oko 50 km severoistočno od grada Trstenika. Nalazi se na blago nagnutoj terasi, iznad urezane doline potoka u podnožju planine. Pretpostavlja se da se Blagotin prostirao na 6 hektara, a istraženo je samo 300 m².  Iskopavanja su vršena između 1989. i 1999. godine, kada su zbog opšte političke situacije u zemlji prekinuta.

Blagotin je višeperiodno i stratigrafski složeno nalazište. Prvobitno je bio naseljen tokom ranog neolita (starčevačka kultura, oko 6100–5100 p. n. e.). Najnoviji radiokarbonski datumi svrstavaju ga među najranija nalazišta u starčevačkoj kulturi.

 

Starčevačka kultura, ponekad uključena u veću grupu poznatu kao kultura Starčevo – Koros – Kris, arheološka je kultura jugoistočne Evrope. Starčevačka kultura pokrivala je značajno područje koje je obuhvatalo većinu današnje Srbije i Crne Gore, kao i delove Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Mađarske i Republike Severne Makedonije.

Razlog zašto su se ljudi stalno vraćali u Blagotin i tamo se nastanjivali hiljadama godina je taj što je blagotinsko područje, kao i centralna Srbija u celini, idealno mesto za samostalnu poljoprivredu u kombinaciji sa lovom i sakupljanjem.

U svetilištu su pronađene dve velike figure za koje se pretpostavlja da predstavljaju Boginju plodnosti i Boginju zemlje. Figure su velikih dimenzija i predstavljaju izuzetan i fascinantan nalaz. Posebno je interesantan i potpuno neuobičajen nalaz glinenih modela zrna pšenice, nekoliko komada (dimenzija od 7cm do 12cm).

Do sada je u arheološkoj nauci za najstariji urbanistički plan na svetu smatran plan Mesopotamskog grada Ura star oko 6 hiljada godina. Nalazom ovog zrna pšenice (koje staro oko 8 hiljada godina) su saznanja o najstarijem urbanističkom planu na svetu pomerena za 2 hiljade godina.

 

Blagotin na mapi:

Komentari(0)

Loading