KRALJEVSKA SMRDAN BANJA Mesto sa najdužom tradicijom i omiljeno destinacija za odmor u Srbiji

J. K.

16:20

Turizam 0

Banja Koviljača je prostor koji će vam pružiti savršen odmor, ispunjene trenutke i mnoštvo raznovrsnih atrakcija.

KRALJEVSKA SMRDAN BANJA Mesto sa najdužom tradicijom i omiljeno destinacija za odmor u Srbiji
Shutterstock

 

Banja Koviljača smeštena je u zapadnoj Srbiji, u Podrinjskoj regiji. Banja leži na visini od 128 metara, a okružuju je ravnice Mačve i Semberije, zatim planine Cer, Boranja, Čučevo i Sokolske planine. Okolinu Banje Koviljače čine brojni kulturno – istorijski spomenici. U blizini banje, na svega šest kilometara, nalazi se grad Loznica, a na pet kilometara je granični prelaz sa Bosnom i Hercegovinom. Do Banje Koviljače je moguće doći auto – putem Beograd – Ruma, ili regionalnim putem Ruma – Šabac – Loznica.

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Nekada su meštani zbog mirisa vode ovo mesto zvali Smrdan banja, da bi u prvoj polovini 20. veka dobila epitet “kraljevska”, što svojim izgledom i danas opravdava. Iako je jedno od najstarijih, najposećenijih i najpriznatijih lečilišta, ova podrinjska lepotica nudi više od zdravstvenog turizma. Smeštena u podnožju planine Gučevo, uz tok reke Drine, mnogima je idealno mesto za odmor s decom.

Banja Koviljača poseduje dva prirodna lekovita činioca, termomineralnu vodu i peloid blato zahvaljujući kojima uspešno leči reumatska oboljenja, oboljenja koštano-zglobnog sistema, diskus herniju, osteoporozu, posttraumatska stanja, lakša oštećenja centralnog nervnog sistema, gojaznost, sterilitet, pojedine ginekološke i kožne bolesti.

 

U Banji Koviljači se tradicija i savremena naučna dostignuća spajaju u službi zdravlja ljudi.
Specijalna bolnica za rehabilitaciju je elitna zdravstvena ustanova u kojoj se sprovodi program medicinske rehabilitacije i lečenja kao i programi dijagnostike i prevencije. U sklopu ove bolnice nalazi se i odeljenje za rehabilitaciju dece koje je prvo takve vrste u zemlji, ponosno ističu u Turističkoj organizaciji grada Loznice.

O nastanku Banje Koviljače svedoči legenda. Karavanski putnici su sa sobom vukli bolesnog konja. Kada su zaključili da neće preživeti, odlučili su da ga ostave. Polegli su ga u sumporovitu baru i nastavili. Kada su se vraćali, zatekli su zdravog konja kako pase travu. Nakon oslobođenja Srbije od Turaka počelo se sa intenzivnim uređenjem banjskih lečilišta. Banja Koviljača je prvu zgradu dobila krajem pete decenije devetnaestog veka, a ubrzo je stavljena pod zaštitu države. Krajem istog veka doneta je odluka da se Koviljača ustupi narodu podrinjskog kraja za eksploataciju.

Banja Koviljača na mapi: 

 

 

Komentari(0)

Loading