NAJLEKOVITIJA BANJA U SRBIJI NOSI NEOBIČAN NADIMAK Da li ste čuli za "Smrdan banju", mesto lošeg mirisa, ali prepuno zdravlja (FOTO)

Lepote Srbije

18:00

Turizam 0

Da sve bude još zanimljivije, ta voda koja je imala karakterističan miris barenih jaja, vremenom je uspela da stvori i blato crne boje, za koje je kasnije utvrđeno da je odlikuje izuzetnom lekovitošću.

NAJLEKOVITIJA BANJA U SRBIJI NOSI NEOBIČAN NADIMAK Da li ste čuli za "Smrdan banju", mesto lošeg mirisa, ali prepuno zdravlja (FOTO)
banjakoviljaca.rs

 

 

Izvor sumporovite vode, izuzetno jakog i neprijatnog mirisa, zaslužan je za nastanak poznatog lečilišta u blizini Loznice.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Na mestu na kome je postojala Smrdan bara, odnosno banja, kako su meštani tog kraja nazivali današnju Koviljaču, niklo je lečilište koje su u prošlosti posećivale mnoge krunisane glave. Da sve bude još zanimljivije, ta voda koja je imala karakterističan miris barenih jaja, vremenom je uspela da stvori i blato crne boje, za koje je kasnije utvrđeno da je odlikuje izuzetnom lekovitošću.

Legenda koja se pominje u vezi sa otkrićem ovog izvora vraća nas u doba kada su tim putem saobraćali karavani. Tako se dogodilio da je jedan konj zanemoćao, pa su ga ostavili baš na mestu na kome se nalazila „smdrljiva bara“ i kako navodi „Vikipedija“, u povratku su videli pravo čudo - konj koji nije mogao da stoji na nogama sada je mirno pasao travu, potpuno izlečen.

Počeci nastanka lečilišta

Zanimljiv je podatak naveden na zvaničnom sajtu ovog lečilišta, prema kome iz 1533. godine datiraju dokazi o prvom pominjanju Banje Koviljača. Takođe je poznato i da je 1858. godine podignuta prva građevina koja je bila načinjena od ukupno deset soba i bila namenjena svima koji žele da posete ovo mesto.

NAJLEKOVITIJA BANJA U SRBIJI NOSI NEOBIČAN NADIMAK Da li ste čuli za banjakoviljaca.rs
 

Upravo se ta godina uzima za najznačajniju kada je u pitanju istorija Koviljače.

U vreme vladavine srpskog kneza Mihaila Obrenovića, 1867. godine je Banja Koviljača zvanično stavljena pod zaštitu, a njen ozbiljniji razvoj kao lečilišta počinje koju deceniju kasnije.

Poznato je da su još na samom početku 18. veka Tursci koji su živeli na području današnje Mačve i regije Podrinja, a koji su bili bogatiji, i te kako dobro znali za lekovitost ovog mesta. Čak su i podigli prvo kupatilo, 1720. godine, koje je posebno bilo namenjeno lečenju pripadnica nežnijeg pola.

Kasnije, neposredno pred početak Velikog rata, započeta je gradnja prvog blatnog kupatila. Ipak, gradnja je završena tek avgusta meseca 1935. godine, da bi samo godinu dana kasnije počeo sa radom i stacionar namenjen oporavku mališana, koji je funkcionisao u zdanju na Bilića brdu.

NAJLEKOVITIJA BANJA U SRBIJI NOSI NEOBIČAN NADIMAK Da li ste čuli za banjakoviljaca.rs
 

Kraljevska banja

Ne samo da su u lekovitim vodama Koviljače imali priliku da uživaju mnoge znamenite ličnosti toga doba, poput recimo Vuka Stefanovića Karadžića i Dositeja Obradovića, već je banju podno planine Gučevo često posećivao i kralj Pera, kako je narod od milošte nazivao srpskog kralja Petra Prvog Karađorđevića.

I baš on je zaslužan za prvo savremeno kupatilo koje je podignuto u ovoj banji.

Uz njega, u lekovitost banje se uverio i sprski vožd Karađorđe petrović, a posećivao ju je i srpski kralj Aleksandar Karađorđević.

Kursalon, koji je jedna od atrakcija ovog lečilišta, posebno je bio popularan pred početak Drugog svetskog rata, kako zbog svoje uređenosti, tako i zbog činjenice da je prva kockarnica u tom delu Evrope bila otvorena upravo u Kursalonu Banje Koviljače.

roška banja

Srpska lekovita banja sakrivena usred šume: U Rošku banju kod Požege dolazili u kolicima, mineralni izvori i sada teku (FOTO)

Turizam

15:00

12 jul, 2024

Na samo 14 kilometara od centra opštine Požega u selu Roge, nalaze se izvori mineralne vode uz pomoć kojih su se ljudi lečili još od turskog doba. Njena svojstva dobro su poznata svima onima koji su upravo ovde pronašli svoj spas, a bilo ih je na stotine. Ipak, i pored toga, ovo banjsko lečilište danas je zaraslo u korov a voda koji leči nalazi se u dva imrovizovana bazena do kojih nema čak ni jasnih putokaza.

banje srbije

Voda iz ove banje proglašena je za najkvalitetniju u celoj Jugoslaviji! Cene smeštaja od 2.000 dinara: Na ovom prostoru nekada je bila prestonica cara Justinijana

Turizam

16:00

10 jul, 2024

Cela Srbija bogata je prirodnim lepota i brojnim lečilištima u koja naši građani redovno odlaze. Banje postaju sve interesantnije za domaće i strane turiste, ali postoje i one banje na koje smo svi zaboravili. Jedna od njih je Tularska banja, koja se nalazi u blizini Sijarinske banje u Jablaničkom okrugu Srbije.

Komentari(0)

Loading