FRUŠKOGORSKI MARATON Bajkoviti pejzaži i planinska klima pružiće vam nezaboravno iskustvo

Jelena Vamović

13:28

Turizam 0

Fruškogorski maraton je najmasovnija sportska manifestacija u Srbiji i u jednom danu okupi više od 20.000 učesnika.

FRUŠKOGORSKI MARATON Bajkoviti pejzaži i planinska klima pružiće vam nezaboravno iskustvo
unsplash

 

Fruškogorski maraton  tradicionalno  se održava od 1978. godine na planini Fruška gora. Maraton se do početka devedesetih godina zvao maraton „25. maj“ i najduža staza je imala onoliko kilometara koliko je  tadašnji  predsednik SFRJ Josip Broz Tito imao godina.

unsplash

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Maraton je tih godina organizovan uz veliku pomoć Jugoslovenske narodne armije i tadašnje milicije.

Na organizaciji maratona rade planinarska društva iz Novog Sada i okoline ali sve bitne odluke donosi osnivač maratona PSD Železničar iz Novog Sada. Poslednji maraton koji je bio besplatan održan je 2014. godine. Od 2015. godine Fruškogorski maraton  je komercijalna manifestacija.

Jedinstven je i po tome što u organizaciji maratona radi više od 500 volontera iz oko 20 planinarskih društava Vojvodine i Srbije.

 

Za ezbednost učesnika brinu pripadnici Gorske službe spasavanja, saobraćajne policije, članovi Crvenog krsta i ekipe hitne medicinske pomoći.

Četiri staze maratona su dobile međunarodni sertifikat od organizacije I-TRA i ukoliko maratonci uspeju da završe jednu od njih, dobijaju kvalifikacione poene za učešće na prestižnom UTMB maratonu, poznatijem kao trka oko Mon Blana.

Komentari(0)

Loading