HUK I GRMLJAVINA OD KOJE ZASTAJE DAH Kolosalan vodopad na reci Đetinji kod Užica

Jelena Vamović

11:50

Turizam 0

HUK I GRMLJAVINA OD KOJE ZASTAJE DAH Kolosalan vodopad na reci Đetinji kod Užica
rina.rs

 

Ako krenete uzvodno uz Đetinju, na samo nekoliko kolometara od centra Užica dočekaće vas neverovatan prizor, u kom ova reka pokazuje svu svoju snagu. Nestvaran vodopad od 20 metara spušta se niz padine, a nastao je izgradnjom Velike brane početkom prošlog veka u mestu zvanom Sinjevac.

„Usled otvaranja tkačkih fabrika u Užicu, povećavala se potreba za strujom. Planovi za izgradnju Velike brane postojali su još oko 1907. godine, ali su realizaciju ove ideje omeli ratovi. Radovi su konačno započeli 1925. godine, a svečano je puštena u rad 01. januara pet godina kasnije“, rekao je za RINU, Goran Novaković istoričar Narodnog muzeja u Užicu.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Vodena pregrada podignuta je kod Ristovića stene, na mestu gde reka Đetinja izlazi iz Staparske klisure. Na taj način dobio se potreban pad, ali i stvorila lokacija od koje zastaje dah. Brojni su oni koji ne zaobilaze ove mesto kad posete Užice, ali ima i onih koji uopšte ne znaju ni da postoji.

„Hidroelektrana u Turici sastojala se iz brane, dovoda za vodu od brane do elektrane i same zgrade elektrane. Dužine 41m i visine 18,9m. Po sredini, iznad temelja brane izgrađena je ispusna ustava sa otvorom, a na levoj strani brane sazidane su dve ustave za preliv u reku suvišne vode. U to vreme bila je zaista impozantna i ljudi su sa oduševljenjem dolazili da je vide“, kaže Novaković.

Stariji Užičani, ribolovci, su crvenim slovima u kalendar upisivali dan u godini kad su se ustave na brani podizale, jer tada bi Đetinja nadolazila i bila prepuna ribe. Na obalama su se nalazili načičkani pecaroši koji bi tog dana imali najveći ulov, jer je pastrmke, mrene, krkuše i deverike bilo toliko, da su ih mogli hvatati čak i rukama.

Danas hidrocentrala nije u aktivnoj upotrebi, a jezero koriste ribolovci i retki smeli kupači. Mnogi ovo mesto opisuju kao tajanstveno i bajkovito, a huk i grmljavina koji se ovde mogu čuti, nikog ne ostavljaju ravnodušnim.

Zlatarsko jezero

OVO JEZERO JE PRAVI HIT Na hiljade turista iz čitavog sveta stiže podno planine Zlatar (FOTO)

Turizam

18:00

16 jun, 2024

Nova Varoš - Smaragdno zelena boja vode i veličanstveni predeli kroz koje se prolazi tokom plovidbe, učinili su Zlatarsko jezero kod Nove Varoši jednom od najpopularnijih letnjih destinacija u Srbiji. Na vožnju brodićima ovde dolaze putnici namernici iz čitavog sveta. Međutim, ono po čemu je ovo mesto takođe poznato jeste da je upravo Zlatarsko jezero jedino mrestilište američke pastrmke u Srbiji.

Komentari(0)

Loading