NAJLEPŠA SRPSKA SVETINJA Manastir koji posećuju vernici svih veroispovesti

M. M.

10:21

Turizam 0

Sigurno sam deset minuta nepomično stajala na samom ulazu u manastir i divila se lepotama Mileševe, shvatajući zašto mnogi kažu da je upravo to jedan od najlepših manastira u Srbiji.

NAJLEPŠA SRPSKA SVETINJA Manastir koji posećuju vernici svih veroispovesti
printscreen youtube

 

Prekrstila sam se i počela da koračam… Nešto me je nateralo i zastala sam. Zidovi srpske svetinje i freske iz 13. veka izazvale su u meni divljenje i poniznost. Sigurno sam deset minuta nepomično stajala na samom ulazu u manastir i divila se lepotama Mileševe, shvatajući zašto mnogi kažu da je upravo to jedan od najlepših manastira u Srbiji.

Posmatrajući freske osećala sam neki poseban mir i spokoj koji može da se oseti samo u tako velikoj svetinji, gde se i u vazduhu oseća snaga i moć vere i poruka koju šalje Hrist i svaki svetac. Tu negde na šestom kilometru od Prijepolja na reci Mileševci, zastanu i mnogi stranci koji se dive ne samo zidinama manastira već i prelepim freskama Mileševe, koje se ubrajaju među najbolja evropska ostvarenja 13. veka, a od kojih je najpoznatiji Beli anđeo.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dragana Vidanovic (@vidanovicdragana)

 

Dobrinka, iskušenica manastira Mileševa, kaže da je poseta manastiru od aprila do oktobra velika, te da je u tom periodu manastir prebukiran, ali da posetioci imaju i mogućnost konačenja. Ona dodaje da mnogi dolaze upravo radi Belog anđela.

– Dolaze vernici sami za sebe, dolaze grupe vernika, dolaze turisti kako sa istoka tako i zapada i svih veroispovesti. Kako je odabran Beli anđeo u tolikoj meri, pa dolaze iz svih krajeva sveta u Mileševu, to samo Beli anđeo zna – priča iskušenica Dobrinka.

Kako svedoči, Beli anđeo kod mnogih izaziva posebne emocije, donosi blagu vest i samim tim deluje umirujuće.

– To lice ih ozari, možda je to razlog te emocije, a možda i ta lepota koja zrači iz njega. Bilo je i onih koji su plakali pred freskom, to su trenuci kad se duša sretne s Gospodom i počne da iznosi svoje muke, a Gospod šalje preko svetih i Belog anđela utehu – kaže naša sagovornica.

Prema njenim rečima, mnogi u Mileševi traže spasenje za probleme i nedaće. Dolaze da se mole, a mole se i kod ćivota u kome su se nalazile mošti Svetog Save, a kaže da je bilo i onih koji su se vraćali i zahvaljivali za isceljenje i izlečenje.

– Postoji i slučaj sa Svetom Petkom. Jedna muslimanka došla je i rekla da joj se u snu javila žena u crnom i rekla da će dobiti dete ako dođe do njenog izvora i ako se umije. Upitala ju je kako će to naći, a žena iz sna joj je rekla: „Naći ćeš ikonu u kockicama.“ Ona je istražila i našla, došla je tu, pomolila se i umila tamo gde je izvor, odnosno česma s mozaikom Svete Petke, koja se nalazi u porti manastira, i ostala je u drugom stanju. Na kraju krajeva, čovek po veri biva. Ko veruje da će nešto da dobije od Gospoda, kojem se moli, on to i dobije – zaključuje iskušenica Dobrinka.

Narod ostavlja poruke za molitvu

Iskušenica Dobrinka kaže da se u svakoj crkvi gde je prisutna konstantna molitva moraju dešavati pomaci nabolje kod ljudi koji dolaze:

– Ti primeri govore da su freske i ikone čudotvorne. Narod oseti prostor u kojem se oseća kontinuitet molitve. Mnogi ovde ostavljaju papiriće i pišu imena. Ti papirići se daju za proskomidiju, onda njima Gospod preko proskomidije pomaže – ako su bolesni, da se iscele, ako su puni greha, da se iščiste. Proskomidija je dar od Boga da mi možemo ovde na zemlji da se očistimo.

(IZVOR: alo.rs)

ovčar banja

Ruku nisam mogla da pomeram, ovde sam se oporavila: Lekovite vode u Ovčar Banji, smeštena na sat i po od Beograda u prelepom delu Srbije

Turizam

11:00

19 april, 2024

Ovčar Banja pored aktivnog odmora, uživanja u prirodi i zelenom pogledu, turistima pruža i lek u sastavu njenih termalnih voda koje prolaze kroz vulkanske stene, nepromenljivog sastava sa stalnim temperaturama. Dugo je čuvena voda Ovčar Banje lečila reumatske tegobe brojnim turistima, nakon decenije, ponovo je vratila svoju svrhu u vidu zdravlja.

Resavska pećina

RESAVSKA PEĆINA Lepotica okićena nakitom starim 45 MILIONA GODINA! Idealna za posetu u toku predstojećih praznika

Turizam

17:00

18 april, 2024

Resavska pećina je zaštićeni spomenik prirode i svrstava se u zaštićeno područje prve kategorije (prirodna dobra nacionalnog značaja). Resavska (Divljakovačka) pećina je pećina u centralnoj Srbiji na 20 km od Despotovca, u krečnjačkom brdu Babina glava, na obodu kraškog polja Divljakovac, kod sela Jelovac. Spada među najveće i najlepše pećine u Srbiji. Duga je 4,5 km.

Komentari(0)

Loading