Svetsko takmičenje u kuvanju testisa zakazano za 2. septembar u selu Lunjevica: Mud(r)ijada okuplja veliki broj stranaca

Srbija ima jedinstvenu manifestaciju koja traje punih 19 godina

mudijada
rina

Srbija je jedinstvena po mnogo čemu, ali na toj listi specifičnosti visoko se kotira i manifestacija Mud(r)ijada kao jedina na svetu takvog tipa koja podrazumeva svetsko takmičenje u spremanju belih bubrega.

Ove godine održava se 19. put i zakazana je za 2. septembar u selu Lunjevica kod Gornjeg Milanovca. Manifestacija počinje u petak 1. septembra formiranjem Mudrustičkog kampa, a samo takmičenje Mud(r)oboj počinje u subotu tačno u podne.

Ideja o nastanku ove jedinstvene manifestacije razvila se zahvljujući Ljubomiru Eroviću iz Gornjeg Milanovca, koji je napravio jedinstven brend o kom su brujali i svetski mediji. Nakon njegove smrti 2019. godine tradiciju je nastavila njegova kćerka Jovana. Ovogodišnja Mudrijada održana je u selu Lunjevica kod Gornjeg Milanovca.

mudijada rina
 

"Manifestacija živi punih 19 godina i to je zaista veliki uspeh, za nju se čulo u čitavom svetu i do sada su se u spremanju belih bubrega ovde u Šumadiji oprobale ekipe iz Amerike, Australije, Finske, Albanije, Bugarske.. Svi dolaze sa ciljem da se lepo družimo i uživamo u dobroj atmosferi i naravno odličnim gastronomskim specijalitetima. Tokom svih ovih godina imali smo zaista fascinatnte primerke, jer su takmičari ovde donosili čak i bele bubrege od vilinog konjica i ajkule", rekla je za RINU organizatorka ovog jedinstvenog događaja u svetu Jovana Erović.

Svetsko prvenstvo u spremanju testisa okuplja takmičarske grupe sačinjene od prijatelja rekreativaca, pa sve do profesionalnih kuvara. Svaku ekipu čini najmanje tri člana, a u šerpama se može naći samo meso belih bubrega. Ko spremi najbolji gulaš dobija neobičnu glavnu nagradu. U njihove ruke ide drvena skulptura muškarca sa erekcijom, koja se iz ruke u ruku prenosi pobedniku svake godine.

O izboru najboljeg jela pripremljenog od belih bubrega odlučuje stručni žiri, čiji članovi su između ostalog i provereni gurmani i kuvari, ali i novinari, umetnici..

Đokijada

KAKVA MANIFESTACIJA Nikad više ĐOKA na jednom mestu!

Manifestacije

18:00

12 maj, 2024

Stara Pazova/Belegiš - Skoro da nema osobe na prostoru bivše Jugoslavije koja nije čula za glavne likove iz mnogih viceva, Muju i Hasu, Pericu i Đokicu. I dok se Bosanci najčešće smeju dogodovštinama ove prve dvojice, srbi to najrađe čine uz Đoku.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading