Svetsko takmičenje u kuvanju testisa zakazano za 2. septembar u selu Lunjevica: Mud(r)ijada okuplja veliki broj stranaca

Srbija ima jedinstvenu manifestaciju koja traje punih 19 godina

mudijada
rina

Srbija je jedinstvena po mnogo čemu, ali na toj listi specifičnosti visoko se kotira i manifestacija Mud(r)ijada kao jedina na svetu takvog tipa koja podrazumeva svetsko takmičenje u spremanju belih bubrega.

Ove godine održava se 19. put i zakazana je za 2. septembar u selu Lunjevica kod Gornjeg Milanovca. Manifestacija počinje u petak 1. septembra formiranjem Mudrustičkog kampa, a samo takmičenje Mud(r)oboj počinje u subotu tačno u podne.

Ideja o nastanku ove jedinstvene manifestacije razvila se zahvljujući Ljubomiru Eroviću iz Gornjeg Milanovca, koji je napravio jedinstven brend o kom su brujali i svetski mediji. Nakon njegove smrti 2019. godine tradiciju je nastavila njegova kćerka Jovana. Ovogodišnja Mudrijada održana je u selu Lunjevica kod Gornjeg Milanovca.

mudijada rina
 

"Manifestacija živi punih 19 godina i to je zaista veliki uspeh, za nju se čulo u čitavom svetu i do sada su se u spremanju belih bubrega ovde u Šumadiji oprobale ekipe iz Amerike, Australije, Finske, Albanije, Bugarske.. Svi dolaze sa ciljem da se lepo družimo i uživamo u dobroj atmosferi i naravno odličnim gastronomskim specijalitetima. Tokom svih ovih godina imali smo zaista fascinatnte primerke, jer su takmičari ovde donosili čak i bele bubrege od vilinog konjica i ajkule", rekla je za RINU organizatorka ovog jedinstvenog događaja u svetu Jovana Erović.

Svetsko prvenstvo u spremanju testisa okuplja takmičarske grupe sačinjene od prijatelja rekreativaca, pa sve do profesionalnih kuvara. Svaku ekipu čini najmanje tri člana, a u šerpama se može naći samo meso belih bubrega. Ko spremi najbolji gulaš dobija neobičnu glavnu nagradu. U njihove ruke ide drvena skulptura muškarca sa erekcijom, koja se iz ruke u ruku prenosi pobedniku svake godine.

O izboru najboljeg jela pripremljenog od belih bubrega odlučuje stručni žiri, čiji članovi su između ostalog i provereni gurmani i kuvari, ali i novinari, umetnici..

Maglič tvrđava

MAGLIČ GRAD-URANAK Dođite 29. i 30. aprila da osetite mistiku ove srednjovekovne tvrđave iz serije "Beležnica"!

Manifestacije

17:00

12 mart, 2024

Maglič je srednjovekovni zamak smešten u ibarskoj klisuri, 20 km južno od Kraljeva u Srbiji. Ovaj utvrđeni grad stoji na vrhu brda, oko kojeg reka Ibar pravi oštru okuku, čime podnožje brda okružuje sa tri strane. Zaravnjeni plato na kom je utvrđenje podignuto uzdiže se nekih stotinak metara iznad dna klisure i jedinog karavanskog puta koji je povezivao Moravsku dolinu i Kosovo polje.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading