FASCINANTNE ČINJENICE: Hram Svetog Save ima mozaik na površini od 15.000 kvadratih metara, a ovo niste znali (FOTO)

Lepote Srbije

21:00

Kultura 0

Hram Svetog Save, veličanstveni simbol Beograda, predstavlja jedno od najvažnijih svetilišta pravoslavne vere u svetu. Njegova impozantna arhitektura privlači pažnju posetilaca iz celog sveta.

Hram Svetog save
Shutterstock

Hram se ponosno uzdiže na mestu gde je, davne 1594. godine, Sinan-paša spalio mošti Svetog Save, osnivača Srpske pravoslavne crkve. Ovaj čin predstavljao je težak udarac za srpski narod, ali je upravo na toj svetoj zemlji vekovima kasnije podignut hram kao simbol pobede vere i tradicije.

Izgradnja hrama, koja je započeta 1935. godine, trajala je decenijama, ali je konačno rezultirala predivnim hramom koji je jedan od najlepših primera srpsko-vizantijskog stila arhitekture. Izgradnju je prekinuo početak Drugog svetskog rata, zbog čeka se dugo nako toga čekalo dopušetenje za nastavak radova. Hram je otvoren  2004. godine, ali su svi radovi bili zvanično završeni tek 2020. godine.

Svakog dana, sa zvonika hrama, odzvanjaju taktovi himne posvećene Svetom Savi, podsećajući sve prisutne na značaj ovog velikog svetitelja.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Zvona hrama su posebno zanimljiva, jer svako od njih nosi natpise na ćirilici i biblijske tekstove, ukrašene po želji darodavaca. Svako zvono ima svog darodavca, čije je ime trajno urezano na njemu, čime se čuva sećanje na one koji su svojim prilozima doprineli izgradnji ovog svetilišta.

Centralna kupola hrama, teška čak 4.000 tona, uzdiže se na visinu od 40 metara, dok površina mermernih ploča koje krase fasadu hrama može da poploča skoro dva fudbalska terena. Ovi impozantni podaci samo su delić priče o hramu Svetog Save, koji i dalje nastavlja da fascinira svojom lepotom i duhovnim značajem.

Mozaik

Hram Svetog Save u Beogradu nije samo simbol vere, već i umetnički biser koji oduzima dah svakome ko kroči u njegovu unutrašnjost. Ono što ga čini posebno impresivnim jeste mozaik koji prekriva površinu od čak 15.000 kvadratnih metara. Ovaj monumentalni mozaik sastoji se od više od 50 miliona sitnih komadića, pažljivo postavljenih kako bi stvorili jedinstvenu umetničku celinu. Na izradi ovog remek-dela radilo je čak 300 umetnika mozaičara, a kada uključimo i sve one koji su bili zaduženi za lepljenje i postavljanje, brojka raste na preko 600 ljudi. Smatra se da je ovaj mozaik najveći u hrišćanskim svetinjama, što samo dodatno potvrđuje značaj hrama Svetog Save ne samo kao verskog, već i kao kulturnog spomenika od neprocenjive vrednosti.

Kapacitet

Veličina hrama Svetog Save oduševi svakoga ko ga poseti, ali tek kada se uđe unutra, postaje jasno koliko je ovaj objekat zaista prostran. U prizemlju i na galerijama hrama može da stane do 10.000 vernika. Ovaj kapacitet omogućava da se tokom velikih verskih praznika, službi i obreda u hramu okupe hiljade ljudi.

Hram Svetog save Shutterstock
 

Najveći luster na svetu

Jedan od najimpresivnijih elemenata unutar hrama Svetog Save jeste ogroman luster koji dominira centralnim delom unutrašnjosti. Ovaj najveći na svetu polijelej (luster) prečnika je 20 metara. Njegova težina sa lancima koji ga drže je čak 14 tona. Ono što ovaj prostor čini još posebnijim jeste činjenica da centralni deo hrama nema stubove, što je omogućilo postavljanje najvećeg lustera na svetu. Ovaj luster nije samo dekorativni element, na njemu su ispisani simboli vere, a kada pogledate kroz njega, možete videti krst i Hrista u vaznesenju.

Ovaj jedinstveni spoj umetnosti i duhovnosti čini boravak u hramu nezaboravnim iskustvom, koje ostavlja dubok utisak na svakog posetioca.

grčko groblje

Arheološko blago Srbije skriveno u selu Hrti, dragulj za koji bi stranci dali milione: Grčko groblje upisano na prestižnu UNESCO listu Svetske baštne, ima jedinstvene ukrašene spomenike

Kultura

13:00

16 septembar, 2024

Na samo 16 kilometara od centra Prijepolja, u planinskom selu Hrti smestio se izuzetno redak arheološki dragulj. Srednjovekovno Grčko groblje podeljeno je na dva dela, a na njemu se ukupno nalazi se 81 spomenik. Ističu se po svojoj posebnoj lepoti i ukrasima, zbog čega su se od 2016. godine našli i na UNESCO listi svetske baštine.

grob

CRKVA DAJE ODGOVOR: Šta raditi s krstom i ličnim stvarima pokojnika

Kultura

11:00

16 septembar, 2024

Smrt bliske osobe jedna je od najtežih stvari koje se mogu dogoditi čoveku. Ipak, to je deo prirodnog procesa koji je neminovan, te se moramo pomiriti sa njim. Međutim, kada se to desi emocionalni šok je prevelik da bismo trezveno razmišljali, te se susrećemo sa raznim pitanjima, na koja često nemamo odgovor.

Komentari(0)

Loading