GOSTUŠA Kameno selo u Srbiji fascinira posetioce, ovo još niste videli

Lepote Srbije

20:00

Turizam 0

Ako odlučite da posetite Staru planinu i obiđete sve njene lepote, jedno od najvrednijih zaštićenih bogatstava Srbije — selo Gostuša će vas oduševiti, poznato je i kao Kameno selo.

Pirotski kraj
Printscreen/Youtube

Smešteno na 700 metara nadmorske visine, na obroncima Stare planine, ovo malo mesto oduzima dah svojim autentičnim kućama i očuvanom tradicijom.

Gostuša se izdvaja po jedinstvenim kućama građenim od kamena, blata i drveta, materijala koje su meštani vekovima unazad nalazili u neposrednoj okolini. Specifičnost ovog sela leži u tehnici gradnje poznatoj kao suvozidica — tehnici koja ne koristi malter ili bilo koji drugi vezivni materijal. Od temelja do krova, svaka građevina je napravljena od kamenih ploča, koje su korišćene i za pokrivanje krovova umesto klasičnih crepova. Takva majstorska tehnika, koja zahteva mnogo truda i veštine, omogućila je da ove kuće odolevaju zubu vremena.

gostuša Shutterstock
 

Nekada je u Gostuši živelo oko 1.500 stanovnika, dok danas selo broji svega stotinak ljudi. Ipak, uprkos smanjenju broja stanovnika, ovo selo je privuklo pažnju stručnjaka širom sveta zbog svoje neprocenjive kulturne i istorijske vrednosti. Već nekoliko godina unazad radi se na istraživanju i očuvanju ovog prostora. Projekat „Istraživanje za potrebe proglašenja sela Gostuša za prostornu kulturno-istorijsku celinu“, koji sprovodi niški Zavod za zaštitu spomenika kulture, podržan je od strane Ministarstva kulture i informisanja Srbije sa više od dva miliona dinara. Gostuša sada uživa status prethodne zaštite prema Zakonu o kulturnim dobrima.

GOSTUŠA Kameno selo u Srbiji fascinira posetioce, ovo još niste videli Shutterstock
 

Jedan od najvećih utisaka koje Gostuša ostavlja na svoje posetioce jeste savršena harmonija između ljudi i prirode. Kuće se gotovo neprimetno stapaju sa planinskim pejzažem, stvarajući utisak povratka u prošlost. Ovaj deo Srbije obiluje prirodnim i kulturnim bogatstvima — u blizini je veličanstvena Stara planina, a samo nekoliko kilometara dalje nalazi se Pirot sa svojim bogatim kulturnim i gastronomskim nasleđem.

Poseta Gostuši neće biti potpuna bez uživanja u lokalnim specijalitetima, od kojih se posebno izdvaja čuvena pirotska peglana kobasica. Zato, kada sledeći put razmišljate o tome šta biste mogli da obiđete u Srbiji, setite se i Gostuše, oduševiće vas.

Komentari(0)

Loading