Neotkrivena tvrđava Maglič: Svedočanstvo o moći i slavi srednjovekovne Srbije

12:00

Turizam 0

Tvrđava Maglič, smeštena u dolini reke Ibar, krije mnoge tajne iz prošlosti.

maglič
rina

Malo je poznato da je tvrđava Maglič, sa svojim impozantnim zidinama i kulama, bila ključna odbrambena tačka u srednjovekovnoj Srbiji. Danas, ovaj veličanstveni spomenik nudi bogatstvo istorijskih priča i neotkrivenih detalja.

Smeštena na strmom brežuljku iznad reke Ibar, tvrđava Maglič dominira okolinom i pruža zadivljujući pogled na dolinu. Izgrađena u 13. veku, tvrđava je služila kao vojno utvrđenje i zaštita protiv neprijateljskih napada. Njene masivne zidine i kule svedoče o tehničkoj veštini i strateškoj važnosti ovog zdanja.

Maglič se sastoji od osam kula povezanih zidovima koji okružuju unutrašnje dvorište. Svaka kula imala je posebnu funkciju, od odbrambenih i stražarskih do stambenih prostorija. Unutrašnje dvorište tvrđave krije ostatke crkve, cisterne za vodu i drugih objekata koji su omogućavali život unutar zidina tokom opsada.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

maglič rina

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Tokom vekova, tvrđava Maglič pretrpela je mnoge promene. Osim što je služila kao vojno uporište, imala je i značajnu ulogu u kontrolisanju trgovačkih puteva koji su prolazili dolinom Ibra. Zbog svoje strateške pozicije, Maglič je bio meta mnogih osvajanja, ali je svaki put uspevao da se uzdigne iz ruševina i ponovo zablista.

Arheološka istraživanja sprovedena u 20. veku otkrila su mnoge artefakte koji svedoče o svakodnevnom životu u tvrđavi. Pronađeni su ostaci oružja, alata, keramike i drugih predmeta koji pružaju uvid u način života i borbu za opstanak unutar tvrđave. Ova otkrića doprinela su razumevanju važnosti Magliča kao vojnog i kulturnog centra.

Danas, tvrđava Maglič privlači brojne turiste i ljubitelje istorije koji žele da istraže njene zidine i uživaju u prelepom pogledu na dolinu reke Ibar. Organizuju se vođene ture koje posetiocima omogućavaju da saznaju više o bogatoj prošlosti ovog veličanstvenog zdanja. Maglič je pravi biser srpske srednjovekovne baštine koji čeka da bude otkriven i očuvan za buduće generacije.

Na 100 km od Beograda čeka vas oaza: Kupanje u pijaćoj vodi i staze u šumi zbog kojih ćete zaboraviti da je napolju vrelo

Na 100 km od Beograda čeka vas oaza: Kupanje u pijaćoj vodi i staze u šumi zbog kojih ćete zaboraviti da je napolju vrelo

Turizam

11:00

17 jul, 2024

Na samo 100 kilometara od Beograda nalazi se Valjevo, a kada od Valjeva produžite još malo ka manastiru Ćelije vreme je da isključite motor, uzmete ranac i krenete u provod i na kupanje. Jer, baš ispod manastira nalazi se reka Gradac. Planinska reka sa vodom toliko čistom da možete da je pijete, ušuškana u šumu je pravi izbor ako ne želite da osetite vrelinu.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading