Ćerka ruskog cara bila je nesuđena srpska kraljica

11:00

Kultura 0

Velika kneginja Tatjana Nikolajevna Romanova trebalo je da postane srpska kraljica.

Tatjana Romanova
Profimedia

Kralj Petar I Karađorđević se prilikom posete ruskom caru Nikolaju raspitivao o mogućnosti ženidbe svog sina kraljevića Aleksandra i velike kneginje Tatjane Romanove.

Tokom Aleksandrovog školovanja u Sankt Peterburgu, njemu se veoma svidela Tatjana i on je počeo da se raspituje kod oca o mogućnosti takvog braka.

Kada se pojavila obostrana želja i mogućnost spajanja srpskog kraljevskog doma i ruske carske porodice, januara 1914. godine, Nikola Pašić stiže u Sankt Peterburg i caru Nikolaju lično predaje pismo kralja Petra u kome izražava želju da se njegov sin i prestolonaslednik Aleksandar oženi velikom kneginjom Tatjanom Romanovom.

Od samog početka njihovog poznanstva bilo je očigledno da su se razvile velike emocije i privlačnost između Aleksandra i Tatjane. Počeli su jedno drugom da pišu pisma i to je trajalo i sve vreme tokom Prvog svetskog rata koji je počeo jula iste 1914. godine.

Usled napada Austrougarske na Srbiju i objave rata Nemačke i Austrougarske carskoj Rusiji, planovi o venčanju regenta Aleksandra i velike kneginje Tatjane bili su odloženi do okončanja ratnih sukoba. Očekivalo se da će pobeda ruske i srpske vojske u tom ratu biti krunisana trajnim spajanjem ruske carske porodice Romanova i srpskog kraljevskog doma Karađorđevića.

Istorijski zabavnik

nacionalna klasa

Šta je PISALO na kombinezonu Flojda iz "Nacionalne klase“?

Kultura

15:00

17 septembar, 2024

FILM "Nacionalna klasa" stekao je veliku popularnost kada je izašao u bioskope 1978. godine, a glavnog glumca, Dragana Nikolića, koji je u ovoj dramakomediji igrao vozača trkačkih automobila Branimira Mitrovića Flojda, vinula je u zvezde srpskog glumišta.

Komentari(0)

Loading