PARKING ZA TENKOVE, TRI VERE, LUSTER Ovo je 7 tajni Hrama Svetog Save za koje sigurno niste znali

Lepote Srbije

19:00

Kultura 0

Pod svojom kupolom hram krije mnoge neispričane priče i tajne.

PARKING ZA TENKOVE, TRI VERE, LUSTER Ovo je 7 tajni Hrama Svetog Save za koje sigurno niste znali
Shutterstock

 

Decenijama smo čekali da Hram Svetog Save poprimi izgled koji danas ima. Sada monumentalna građevina dominira vračarskim platoom baš na mestu gde su, po predanju, Turci spalili mošti srpskog svetitelja. Pod svojom kupolom hram krije mnoge neispričane priče i tajne.

1. VENTILACIJA U VENČIĆIMA

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Kripta hrama ima savremen sistem ventilacije koji kroz estetski izvajane venčiće na zidu izbacuje topao vazduh, pa unutra ne može da bude hladno. Ovaj sistem istovremeno štiti i zidno slikarstvo, zbog čega ventilacione cevi sprovode svež vazduh na tačno određenim mestima. Otvori cevi jedva su primetni jer su ukrašeni reljefima.

2. KOME SU POSVEĆENI OLTARI

Posebno je zanimljiva priča o oltarima, kojih osim u centralnom ima i podzemnom delu svetinje. Tri oltara su na koti nula. Na koti 13 su dva oltara i ispod, u kripti, postoji jedan oltar. Centralni oltar, od šest, posvećen je Svetom Savi. Desni oltar posvećen je beogradskim mučenicima Ermilu i Stratoniku, koji su živeli krajem trećeg i početkom četvrtog veka i koji su stradali zbog vere i hrišćanstva. Levo, kada se gleda s ulaza, oltar je posvećen despotu Stefanu Lazareviću.

PARKING ZA TENKOVE, TRI VERE, LUSTER Ovo je 7 tajni Hrama Svetog Save za koje sigurno niste znali Shutterstock
 

3. SAMOUBISTVO VAJARA

Impozantni krst na centralnoj kupoli krije neverovatnu i tragičnu priču jednog od najboljih vajara u Srbiji. Autor ovog simbola koji danas krasi srpsku svetinju, vajar Nebojša Mitrić ubio se u avgustu 1989, samo dvadesetak dana nakon što je krst postavljen na kupolu. Tadašnja vlast je najoštrijim kritikama zasula umetnika i optužila ga da je njegov krst moderan i da odudara od srpskog. Pošto nije mogao da podnese toliki pritisak, vajar je digao ruku na sebe. Ubio se iz pištolja u svojoj kući. Kada se politička situacija smirila, Mitrićevo idejno rešenje konačno je i u javnosti priznato za najbolje, a ovom velelepnom krstu danas se dive umetnici iz celog sveta.

4. PARKING ZA TENKOVE

Nemačka vojska je tokom Drugog svetskog rata unutrašnjost hrama koristila kao parkiralište za svoja oklopna vozila, dok je nakon oslobođenja to nastavila i Crvena armija, zajedno s partizanima. Tokom kasnijih godina razna preduzeća su taj prostor koristila kao magacin.

5. HTELI DA SPOJE TRI VERE

Formiranjem Jugoslavije, tadašnja vlast tražila je model kako da građani svih vera ovu bogomolju osećaju kao svoj hram. Predlog je bio da hram, pored pravoslavaca, prihvati i katolike i muslimane. Taj predlog razgnevio je stručnu javnost i građane i od njega se odustalo.

PARKING ZA TENKOVE, TRI VERE, LUSTER Ovo je 7 tajni Hrama Svetog Save za koje sigurno niste znali Shutterstock/Hram Svetog Save, Vračar
 

6. FRESKA NA ULAZU

Po tradiciji, iznad ulaza se oslikava freska onog kome je crkva posvećena. Međutim, hram je i po tome drugačiji. Na ulazu, na centralnom mestu, nije Sveti Sava, koji je uvek bio poseban za naš narod, već Isus. S desne i leve strane glavnog ulaza su freske svetih Simeona i Save.

7. NAJVEĆI LUSTER NA SVETU

Centralni deo unutrašnjosti hrama nema stubove, što je omogućilo da se postavi najveći luster na svetu. Na njemu su ispisani simboli vere. Kada pogledate kroz njega, vide se krst i Hrist u vaznesenju.

Brojke:

12 metara visok glavni krst, koji je i pozlaćen

70 metara visoka centralna kupola

3.500 kvadrata površina hrama

18 pozlaćenih krstova

49 zvona u zvonicima

Ovako je građen:

1879. prvi put izneta ideja o gradnji hrama

1895. osnovano Društvo za podizanje svetinje

1905. raspisuje se prvi javni konkurs za izradu idejnog rešenja

1912. sve staje zbog Prvog balkanskog rata

1926. raspisan novi konkurs

1935. konačno počinje izgradnja

1939. patrijarh Gavrilo osveštao temelje

1941. prekinuti radovi zbog rata

1985. nastavljeni radovi i zidovi se dižu do 40 metara

1989. podignuta centralna kupola

2001. osnovan konzorcijum za finansiranje izgradnje

2004. završena izgradnja spolja

2017. završen mozaik na centralnoj kupoli

2022. završeni svi unutrašnji radovi

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

Komentari(0)

Loading