KRSNA SLAVA Praznik koji nije samo verski događaj, nego društveni i porodični

13:00

Kultura 0

Slava je jedan od najvažnijih običaja u srpskoj tradiciji, sa dubokim društvenim i kulturnim značajem. Kako se slave slave u različitim delovima Srbije i koje su specifičnosti regionalnih običaja?

Slava
Shutterstock

Slava, ili krsna slava, je jedinstven običaj u srpskoj tradiciji koji proslavlja porodičnog sveca zaštitnika. Ovaj praznik nije samo verski, već i društveni događaj koji okuplja porodicu, prijatelje i komšije u slavljenju i sećanju na pretke. Svaka porodica ima svog sveca zaštitnika, a običaji vezani za slavljenje slava variraju širom Srbije, nudeći bogat mozaik kulturnih i regionalnih specifičnosti.

U Vojvodini, slava se obeležava uz bogatu trpezu na kojoj dominiraju specijaliteti poput sarme, pečenja i domaćih kolača. "Slava je vreme kada se cela porodica okuplja, često po prvi put posle mnogo vremena. To je prilika za obnovu porodičnih veza i sećanje na pretke," kaže Jovana Pavlović iz Novog Sada.

U centralnoj Srbiji, posebno u Šumadiji, slava se često obeležava u prisustvu sveštenika koji blagosilja slavski kolač i žito, simbolizujući obnovu i zahvalnost. "Naša slava je Sveti Nikola, i svake godine cela porodica se okuplja u našem domu. To je prilika da se prisetimo starih običaja i prenosimo ih na mlađe generacije," objašnjava Dragan Milovanović iz Kragujevca.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Na jugu Srbije, u predelima oko Leskovca i Vranja, slavski običaji uključuju specifične molitve i pesme koje se pevaju u čast sveca zaštitnika. "Svaka slava ima svoje specifičnosti, ali svima je zajedničko jedno – to je vreme kada se porodica okuplja i kada se svi članovi osećaju povezani sa svojim korenima," kaže Milica Petrović iz Vranja.

Bez obzira na regionalne razlike, slava ostaje jedan od najvažnijih stubova srpske kulture i društva. Ovaj praznik ne samo da čuva verske tradicije, već i jača porodične veze, nudeći priliku za zajedničko slavlje i sećanje na pretke.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading