ŠTA KAŽE BONTON? Evo kako pravilno treba koristiti viljušku tokom i nakon jela (VIDEO)

Lepote Srbije

18:00

Kultura 0

Prema bontonu pribor za jelo treba da držite čvrsto, ali ne i kruto.

Escajg
pixabay

 

Video britanskog majstora za bonton Vilijama Hensona postao je viralan jer, između ostalog, otkriva da mnogi greše pri korišćenju pribora za jelo - posebno viljuške.

„Pazite da ručka viljuške stoji uvučena u vašem dlanu, ne sme da viri“, istakao je pokazujući kako se pravilno drži viljuška.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

U narednom videu objašnjava da kada uzimate hranu, zupci viljuške treba da budu okrenuti prema gore, kao da uzimate hranu kašikom. Ali, kada u ruke uzmete i nož, da nešto sečete, onda su zupci okrenuti ka dole.

Kada ste gotovi, ključno je da pribor za jelo bude zajedno, što govori konobarima da ste završili i da mogu odneti vaš tanjir.

‘Ako pribor za jelo zamislite kao kazaljke na satu, u Britaniji je tačan ugao pod kojim ostavljate pribor na tanjuru 18:30. U Americi je to više oko 16:20. Neke evropske zemlje pribor slože na 3:15. No ne brinite previše oko ugla, sve dok ste pribor za jelo odložili zajedno. To je znak koji će konobar prepoznati.‘

Prema bontonu pribor za jelo treba da držite čvrsto, ali ne i kruto.

Hrana se escajgom prinosi ustima, a glava se saginje malo. Kašika se drži tako da palac stoji na gornjoj, a kažiprst i srednji prst na donjoj strani drške. Kašika se nikada ne stavlja cela u usta, niti se iz nje srče.

Nož i viljuška se drže tako da se drška obuhvati kažiprstom i palcem, a oslanja se na ostala tri prsta koja nisu savijena. Prilikom sečenja nož se pritiska kažiprstom, ali ne suviše jako i ne preblizu oštrici. Ukoliko ne znate kako se neki deo pribora za ručavanje koristi, sačekajte ostale kako biste naučili, nemojte isprobavati nove tehnike za stolom.

Ništa od posluženja se ni pod kojim uslovima, ne konzumira direktno nožem. Posluženje sa stola se nikako ne uzima sopstvenim priborom! Izbegavajte gestikulaciju sa priborom u ruci, jer to nije po pravilima bontona, ali i zbog toga što može biti opasno!

Salveta se drži na kolenima, i korisiti se isključivo za površno brisanje usta i vrhova prstiju. Velike salvete otklapaju se na pola, manje se rasklapaju cele. Bitno je napomenuti, da je držanje salvete na kolenima jedino ispravno, vezivanje iste oko vrata ili za pojasom nije po pravilima bontona.

Salvetu po korišćenju, odložite sa leve strane tanjira, no ukoliko odlazite do toaleta ili napuštate prostoriju iz bilo kog razloga, stavite je na stolicu, ne na sto. Salvetu odložite tek pošto završite konzumaciju svih jela i pića, dakle u slučaju da odlučite da nakon ručka popijete i kafu, zadržite salvetu.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading