DANAS JE JEDAN OD NAJLEPŠIH PRAZNIKA Dan kada su majke i deca u centru pažnje, smatra se jednim od najvećih praznika u hrišćanstvu

Lepote Srbije

16:00

Kultura 0

Tog dana ukućani, ali pre svega deca, simbolično vezuju majke, a majke daruju poklone ili svečani ručak i kolače.

porodica
Shutterstock

 

Materice se tradicionalno slave 2 nedelje pre Božića i smatraju se najvećim praznikom žena i majki u hrišćanstvu.

Materice, se ove godine obeležavaju 24. decembra. Tog dana ukućani, ali pre svega deca, simbolično vezuju majke, a majke daruju poklone ili svečani ručak i kolače. Materice se tradicionalno slave 2 nedelje pre Božića i smatraju se najvećim praznikom žena i majki u hrišćanstvu.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Detinjci, Materice i Oci su narodni običaji koji se dovode u vezu samo sa Srpskom pravoslavnom crkvom i spadaju u nasleđe koje se poštuje vekovima i koje predstavlja pripreme za proslavljanje Božića.

Pored toga što je običaj da se deca probude pre majke i da je vežu i za slobodu traže otkup, nekada se takođe verovalo da muž treba da veže novopečenu ženu i tako prizove potomstvo, a da se tek venčani par treba da se zavetuje jedno drugom na Materice/Oce, potvrđujući crkveni venčani zavet.

Jedan od običaja je i da sve žene odu na liturgiju da i traže oprost za sve grehove koje su možda počinile, ali i da spreme svečani ručak, koji je postan.

Jedno od najvećih verovanja je da moramo nositi novu odeću, nikako već nošenu, kako bismo ušli "čisti" u Novu godinu.

 

Komentari(0)

Loading