Jelena iz Topole ne odustaje od tradicije, iako je sada jeftinije kupiti gotovu teglu u marketu ona je naložila šporet smederevac

Izvor: Lepote Srbije

20:00

Kultura 0

Prava srpska domaćica u jesen nosi miris balkanskog kavijara u kosi

paprike
rina

Domaćice ubrzano pune tegle, kako bi i ovu zimu dočekale sa punim špajzom ajvara, turšije, kiselih krastavaca i dzema. Večita dilema je da li praviti domaće ili kupiti u supermarketima, a imajući u vidu poskupljenje svih namirnica, možda je i povoljnije sve kupiti gotovo, ne trošiti drva ili struju. Ipak, domaćice koje poštuju tradiciju na to i ne pomišljaju već su zavrnule rukave, naložile šporet smederevac i krenule u akciju.

paprike rina
 

- Kada dođe jesen probude se sva čula i ona nostalgija za detinjstvom, dok se sa starog smederevca širi miris paprike preko dvorišta. Prava domaćica ona naša srpska u ovim jesenjim danima nosi najlepši miris u kosi, onaj koji su imale i naše bake i majke, miris pečene paprike. Kod nas je tradicija pravljenja ajvara onog čistog, koji podrazumeva najkvalitetniju papriku ‘kako je moja baka umela da kaže onu kao dlan’ ili ‘slonovo uvo’ uz dodatak belog luka, ulja, soli i malo listova celera“, kaže za RINU Jelena Lazarević.

Ova vredna domaćica otkriva, da za pripremu tradicionalnog srpskog ajvara ne treba ništa više osim gore pomenutih namirnica, puno ljubavi, rada i naravno šporet smederevac.

Možda vas zanima:

paprika

Ako želite nikad veći rod paprike ovog leta, pored nje posadite ovu biljku

Zanimljivosti

18:00

13 mart, 2025

Paprika se sadi kada dnevne temperature porastu iznad 15°C i kada prođe opasnost od kasnih prolećnih mrazeva. Paprici je potrebno kvalitetno, dobro drenirano zemljište koje će zadržati vlagu. Paprike su izbirljive u pogledu vode, pa održavajte dobar balans vlage u svakom trenutku. Ako ste za početak koristili plodno tlo, vaše paprike bi trebalo da uspevaju bez đubriva tokom cele sezone.

Možda vas zanima:

paprika

Ako želite nikad veći rod paprike ovog leta, pored nje posadite ovu biljku

Zanimljivosti

18:00

13 mart, 2025

Paprika se sadi kada dnevne temperature porastu iznad 15°C i kada prođe opasnost od kasnih prolećnih mrazeva. Paprici je potrebno kvalitetno, dobro drenirano zemljište koje će zadržati vlagu. Paprike su izbirljive u pogledu vode, pa održavajte dobar balans vlage u svakom trenutku. Ako ste za početak koristili plodno tlo, vaše paprike bi trebalo da uspevaju bez đubriva tokom cele sezone.

Možda vas zanima:

paprika

Ako želite nikad veći rod paprike ovog leta, pored nje posadite ovu biljku

Zanimljivosti

18:00

13 mart, 2025

Paprika se sadi kada dnevne temperature porastu iznad 15°C i kada prođe opasnost od kasnih prolećnih mrazeva. Paprici je potrebno kvalitetno, dobro drenirano zemljište koje će zadržati vlagu. Paprike su izbirljive u pogledu vode, pa održavajte dobar balans vlage u svakom trenutku. Ako ste za početak koristili plodno tlo, vaše paprike bi trebalo da uspevaju bez đubriva tokom cele sezone.

paprike rina

Možda vas zanima:

paprika

Ako želite nikad veći rod paprike ovog leta, pored nje posadite ovu biljku

Zanimljivosti

18:00

13 mart, 2025

Paprika se sadi kada dnevne temperature porastu iznad 15°C i kada prođe opasnost od kasnih prolećnih mrazeva. Paprici je potrebno kvalitetno, dobro drenirano zemljište koje će zadržati vlagu. Paprike su izbirljive u pogledu vode, pa održavajte dobar balans vlage u svakom trenutku. Ako ste za početak koristili plodno tlo, vaše paprike bi trebalo da uspevaju bez đubriva tokom cele sezone.

Možda vas zanima:

paprika

Ako želite nikad veći rod paprike ovog leta, pored nje posadite ovu biljku

Zanimljivosti

18:00

13 mart, 2025

Paprika se sadi kada dnevne temperature porastu iznad 15°C i kada prođe opasnost od kasnih prolećnih mrazeva. Paprici je potrebno kvalitetno, dobro drenirano zemljište koje će zadržati vlagu. Paprike su izbirljive u pogledu vode, pa održavajte dobar balans vlage u svakom trenutku. Ako ste za početak koristili plodno tlo, vaše paprike bi trebalo da uspevaju bez đubriva tokom cele sezone.

 

Možda vas zanima:

paprika

Ako želite nikad veći rod paprike ovog leta, pored nje posadite ovu biljku

Zanimljivosti

18:00

13 mart, 2025

Paprika se sadi kada dnevne temperature porastu iznad 15°C i kada prođe opasnost od kasnih prolećnih mrazeva. Paprici je potrebno kvalitetno, dobro drenirano zemljište koje će zadržati vlagu. Paprike su izbirljive u pogledu vode, pa održavajte dobar balans vlage u svakom trenutku. Ako ste za početak koristili plodno tlo, vaše paprike bi trebalo da uspevaju bez đubriva tokom cele sezone.

Možda vas zanima:

paprika

Ako želite nikad veći rod paprike ovog leta, pored nje posadite ovu biljku

Zanimljivosti

18:00

13 mart, 2025

Paprika se sadi kada dnevne temperature porastu iznad 15°C i kada prođe opasnost od kasnih prolećnih mrazeva. Paprici je potrebno kvalitetno, dobro drenirano zemljište koje će zadržati vlagu. Paprike su izbirljive u pogledu vode, pa održavajte dobar balans vlage u svakom trenutku. Ako ste za početak koristili plodno tlo, vaše paprike bi trebalo da uspevaju bez đubriva tokom cele sezone.

Možda vas zanima:

paprika

Ako želite nikad veći rod paprike ovog leta, pored nje posadite ovu biljku

Zanimljivosti

18:00

13 mart, 2025

Paprika se sadi kada dnevne temperature porastu iznad 15°C i kada prođe opasnost od kasnih prolećnih mrazeva. Paprici je potrebno kvalitetno, dobro drenirano zemljište koje će zadržati vlagu. Paprike su izbirljive u pogledu vode, pa održavajte dobar balans vlage u svakom trenutku. Ako ste za početak koristili plodno tlo, vaše paprike bi trebalo da uspevaju bez đubriva tokom cele sezone.

„Po starom običaju pečenu papriku stavljamo u najlon kese da prenoći, sledećeg dana se ljušti, cedi, melje. A onda kreće prženje i dugo mešanje na smederevcu u kom najlepše pucketaju drva, a ajvar bude najukusniji. Nižu se teglice na policama u podrumu kao nekada i za zimu nema zime ovde kod nas u Šumadiji. Ukus srpskog kavijara uz domaći hleb budi sva čula i iz teglice nestane brže nego što se može i zamisliti“, ističe domaćica iz Topole.

Ovaj pikantni namaz specijalitet je balkanske kuhinje i uglavnom se koristi kao hlebni namaz ili dodatak jelima. Čuveni Bi-bi-si nazvao ga ja čak i balkanskim kavijarom.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading