ODAKLE NAM IZRAZ I ZAŠTO SE KAŽE: Lupa k'o Maksim po diviziji, a evo i kako je stvarno "lupao"? (VIDEO)

Lepote Srbije

11:00

Kultura 0

Nekada je ovo bila velika tajna za sve nas.

ODAKLE NAM IZRAZ I ZAŠTO SE KAŽE: Lupa k'o Maksim po diviziji, a evo i kako je stvarno "lupao"? (VIDEO)
Printscreen

Ako vam je neko nekada rekao da lupate kao Maksim po diviziji, da li ste se, osim što ste se nasmejali ili uvredili, zapitali ko je taj Maksim, o čemu je lupao i šta ova fraza, zapravo, znači?

Ko je bre taj Maksim, verovatno neka budala, ali kako to da ga svi znaju? Danas je već skoro pa opšte poznato (svim zaludnim ljudima koji su pitali Gugl za ovo) da je Maksim koji se spominje vrsta mitraljeza (izumeo ga je Stivens Maksim), korišćen u ratovima sa početka 20. veka. Korišćen je za odbranu od pešadijskog juriša i ulivao strah u kosti svima koji bi se spremali za napad na protivnički rov.

ODAKLE NAM IZRAZ I ZAŠTO SE KAŽE: Lupa k'o Maksim po diviziji, a evo i kako je stvarno Printscreen
 

Kada neko priča nešto besmisleno ili rasuđuje o nečemu o čemu malo zna, mnogo priča, a u stvari ništa ne kaže, obično se kaže da lupa kao Maksim po diviziji.

Iako je Maksim zaista postojao, ova fraza se ne odnosi na njega, već na njegov izum. Hajram Stivens Maksim je konsturktor tipa mitraljeza (1884), koji je po njemu nazvan Maksim. Korišćen je u Prvom svetskom ratu, i ispaljivao je čak nekoliko stotina metaka u minutu. Bio je veoma bučan, pa otuda lupanje.

Eto, ako ste nekada lupali kao Maksim, da znate šta to znači.

Ono što je zanimljivo za nas danas jeste da je nedavno jedan specijalizovan kanal na Jutjubu objavio retuširan snimak upravo ovog pronalazača iz 1897. godine, na kome je on pokazivao dejstvo ovog oružja. Na ovaj snimak je dodat i zvuk kako bi doprineo na vernosti, tako da eto, konačno imamo priliku da vidimo kako je to Maksim stvarno lupao.

(Opusteno.rs)

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

 

Manastir Lešje

MANASTIR LEŠJE Malo ko zna za njega a čuvar je čestice Časnog Krsta i vrednih relikvija, evo priče o ovom svetom mestu

Kultura

21:00

21 jun, 2024

Manastir Lešje udaljen je desetak kilometara od Paraćina, nedaleko od glavnog puta prema Zaječaru. Lešje pripada Eparhiji kruševačkoj. Ime je dobio po leskovoj šumi koja je iskrčena u podnožju brda Baba, koje se naslanja na planinu Rtanj. O istorijatu Lešja svedoče retki pisani izvori koji se čuvaju u ruskom državnom muzeju u Moskvi i na Svetoj gori u Hilandaru.

Komentari(0)

Loading