ŠTA ZNAČI BITI PRAVOSLAVAN Pravi pravoslavac ove stvari nikako ne sme činiti!

18:00

Kultura 0

Predstavljamo vam odgovore na četiri pitanja o pravoslavlju, koji će vam objasniti šta znači biti pravoslavan i ko je pravi pravoslavac!

ŠTA ZNAČI BITI PRAVOSLAVAN Pravi pravoslavac ove stvari nikako ne sme činiti!
Shutterstock

Šta je Pravoslavno Hrišćanstvo-Pravoslavlje?

Pravoslavlje je (pravo) slavljenje Boga, prava vera u Jednoga Boga u Trojicu. Na taj način Pravoslavlje je proglas radosti na Zemlji, poziv na delatnost u ovom svetu po uzoru na Hrista Gospoda.

Pravoslavlje je prevashodno život i podvig koji u svom temelju ima Pravoslavnu Liturgiju i kao takvo predstavlja jedini pravi zalog budućnosti svet.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Šta sadrži Pravoslavlje?

I Pravoslavlju je sadržano sve ono što zadovoljava čovekove duhovne potrebe, stoga je Pravoslavlje najbolja škola duhovnosti, jer u sebi sadrži lik Gospoda Isusa Hrista a imajući Hrista Pravoslavlje ima sve.

U samoj stvari Pravoslavlje nije drugo do ličnost Hristova produžena kroz vekove, produžena kao Crkva. Zato je hristos osnovna istina Pravoslava.

Šta znači biti pravoslavan?

Biti pravoslavan znači biti u neprestanom podvigu od čoveka ka Bogočoveku Hristu.Čovek može u svom kabinetu na osnovu knjiga da postane katolik ili protestan ne dolazeći u dodir sa životom tih religija-Ali da bi neko postao pravoslavac mora da se pogruzi u stihiju pravoslavlja, da počne pravoslavno da živi.

Treba dakle po rečima Sv.Grigorija Bogoslova najpre sebe da očisti pa onda druge da uči čistoti, treba najpresebe učiniti mudrim, pa tek druge učiti mudrosti, treba najpre sam postati svet pa onda druge prosvećivati, treba se sam približiti Bogu pa onda druge privoditi Njemu.

Da li se pravoslavlje dokazuje? Da li ga treba dokazivati?

U Pravoslavlju ne govorimo o stvarima koje ne znamo već svedočimo o onomešta je poznato.Zato se Pravoslavlje ne dokazuje već se pokazuje po jevanđelskimrečima: “Dođi i vidi” dođi i vidi prvo Hrista Bogočoveka, sve Svetitelje, sve ispovednike Pravoslavlja.

Zato je za svakog ko hoće da pojmi Pravoslavlje jedini način neposredno(lično) pravoslavno iskustvo.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Pravoslavni muzej Čačak

PRVA NACIONALNA PRESTONICA KULTURE Ovaj grad je sada dobio i PRVI PRAVOSLAVNI MUZEJ (FOTO)

Kultura

18:00

24 maj, 2024

Čačak - Da se nije bez razloga okitio titulom prve Nacionalne prestonice kulture, Čačak je pokazao još jednom i to nakon što je titulu predao gradu Užicu. Osim Etnološkog i Muzeja košarke grad na Moravi dobio je i prvi Pravoslavni muzej, jedinstvenu Riznicu u porti Hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Čačku. To je delo na kom se dugo radilo, naravno uz blagoslov episkopa Justina. U riznici se nalaze mnogi jedinstveni eksponati, koji i te kako zavređuju pažnju posetilaca.

Komentari(0)

Loading