BITKA KOJA SE PROUČAVA ŠIROM SVETA Kako je Smederevo odbranjeno za samo 17 minuta?

Lepote Srbije

11:00

Kultura 0

Početkom jeseni Austro-Ugari su krenuli preko Dunava i u napad na Smederevo. Malobrojna vojska kod Smedereva je doživljavala poraz i poslala poziv za pomoć.

BITKA KOJA SE PROUČAVA ŠIROM SVETA Kako je Smederevo odbranjeno za samo 17 minuta?
vikipedija

Pismo za pomoć je stiglo u malo mesto pod nazivom Petka, mesto koje je bilo 32km udaljeno od bojnog polja.

Svi su se odazvali! Trčali su 32km bez prestanka punih pet sati sa opremom od pet kilograma. Kada su stigli, oficir koji je predvodio vojsku s Petke je ustupio ispred i zapevao, a za njim je zapevala i cela vojska.

"Došao je trenutak braćo da vratimo krv Šumadincima koji su nas oslobodili od Turaka posle petovekovnog ropstva. Hoćemo li mi!?"

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Okolinom je odjekivao jednoglasan odgovor vojnika: "Hoćemo!"

Za samo 17 minuta je austro-ugarska vojska bila vraćena na drugu stranu Dunava. Smederevo je odbranjeno, kao i leđa vojnicima Kolubarske bitke.

To nije bila bitka snage, već bitka najvećeg oružja koje je srpska vojska imala - bitka srca punog ljubavi prema otadžbini.

BITKA KOJA SE PROUČAVA ŠIROM SVETA Kako je Smederevo odbranjeno za samo 17 minuta? vikipedija
 

Kolubarska bitka ušla je u istoriju ratovanja kao jedinstven primer da se vojska, kojoj je predviđen potpun slom, za kratko vreme reorganizuje, pređe u kontraofanzivu i nanese neprijatelju odlučujući poraz. Taktika pregrupisavanja samo I armije i koncentrisanog udara na VI armiju (koja je bila razvučena na širokom frontu) koju je izveo Živojin Mišić danas se izučava na vojnim školama širom sveta.

Pored spomen crkve u Ćelijama kod Lajkovca u kojoj je kosturnica vojnika poginulih u Kolubarskoj bici, u Lazarevcu je podignuta spomen crkva u kojoj su pohranjene kosti srpskih i austrougarskih vojnika. Tokom 2013. godine počela je izgradnja spomen-crkve u Kadinoj Luci, na padinama Rajca.

Bitka je ekranizovana u filmu i seriji Kralj Petar Prvi (film). Bitka je takođe ekranizovana u seriji Dimitrije Tucović u epizodi 8 sa prikazom Tucovićeve pogibije na Vrače Brdu.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Sveti Vasilije

PUT SVETOG VASILIJA Rođenje i život jednog od najvoljenijih srpskih SVETITELJA, od Mrkonjića do Ostroga (FOTO)

Kultura

17:00

28 april, 2024

Kada se iz pravca Mostara krene ka Trebinju, put će vas navesti kroz selo Mrkonjići. Mrkonjići su okićeni stablima najslađih smokava i narova koje ste ikada probali, ali pored toga, ono po čemu su Mrkonjići čuveni jeste to da je upravo tu rođen verovatno najomiljeniji i najpoštovaniji svetac naših prostora, naime ovde je rođen Sveti Vasilije Ostroški, čudotvorac.

Komentari(0)

Loading