ARHITEKTURA STARIH RIMLJANA OSTAVLJA BEZ DAHA Podno grejanje i staklo na prozorima samo su deo ove velelepne kulture (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

17:00

Kultura 0

Arhitektura starih Rimljana u samom centru Čačka ostavlja bez daha, a nakon termi koje su pronađene pre više od pola veka arheolozi Narodnog muzeja došli su do novih, fantastičnih otkrića.

ARHITEKTURA STARIH RIMLJANA OSTAVLJA BEZ DAHA Podno grejanje i staklo na prozorima samo su deo ove velelepne kulture (FOTO/VIDEO)
FOTO:RINA

U dvorištu ove ustanove pronađeni su ostaci građevine koja se prostirala na skoro 500 kvadrata, ali i predmeti iz svakodnevnog života iz doba 4. i 5. veka.

"Nalazi koje smo pronašli pokazuju da je u to vreme na objektima bilo stakla na prozorima i grejanja, pronađena je i srebrna igla koja je služila u medicinske svrhe. Objekti su imali podno grejanje, a da li je bilo u privatnoj ili javnoj funkciji to ćemo naknadno istražiti", izjavila je dr Katarina Dmitrović, arheolog narodnog muzeja u Čačku.

Dodatno iznenađenje za arheologe bilo je to što su oko pronađene građevine bili i bedemi koji su poprilično dobro očuvani i debeli oko dva metra.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

"Ovi pronalasci daju nam osnov da dugoročno planiramo tematska istraživanja čitavog dvorišta koje bi postalo arheološki lokalitet. Neposredni organizator i rukovodilac radova na istraživanju je Narodni muzej u Čačku, a sredstva predviđena za arheološke radove izdvojena su iz budžeta grada Čačka i iznose šest miliona dinara", rekla je Delfina Rajić direktorka Narodnog muzeja u Čačku.

Prva faza ovih arheoloških iskopavanja trajala je do jula, a tada je čak u dvorištu muzeja pronađeno i zaostalo oružje iz novije istorije. Istraživanja na ovom lokalitetu biće nastavljena i u narednom periodu.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

burme

IZNENADIĆETE SE Verovanja o burmama koja kruže među Srbima

Kultura

16:00

19 maj, 2024

Verovanje u moć i simboliku prstena potiče još iz stare ere. Zahvaljujući idealnom obliku, obliku kruga, prsten je doživljavan kao predmet izvanrednih moći. Korišćen je u ritualima i za njega je vezivana specifična simbolika. Ipak, nijedan nije imao takvu moć, kao onaj najvažniji – venčani prsten.

KAKO JE KiM DOBILO IME? Naziv koriste samo Srbi

KAKO JE KiM DOBILO IME? Naziv koriste samo Srbi

Kultura

21:00

18 maj, 2024

Kosovo i Metohija veoma su značajan deo srpske istorije i tradicije, ali retki su oni koji znaju kako je tako važno podneblje našeg postanka i identiteta dobilo ime. Obe reči u nazivu naše južne pokrajine imaju različito poreklo i veliku simboliku.

Komentari(0)

Loading