KAPA DOLE ZA OVE ČAČANE Tihi heroji naših reka nekada izvlače i "SMEŠNE" situacije (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

17:00

Aktuelno 0

Oni se već dvadeset godina javljaju na prvi poziv u svako doba dana i noći, jer znaju da su potrebni u najtežim situacijama.

KAPA DOLE ZA OVE ČAČANE Tihi heroji naših reka nekada izvlače i "SMEŠNE" situacije (FOTO/VIDEO)
rina.rs

Ronioci-spasioci iz čačanskog kluba "Borac" bili su među prvima na mestu teške nesreće u Ovčar Banji, kako bi izvukli ljude i spasili im živote. Slobodan pad sa te visine nosi sa sobom mnogo opasnosti, samo pukom srećom i Božijim čudom tragedija nije bila još veća.

IZVLAČILI LJUDE IZ MUTNE REKE

"Ono što je najkritičnije u ovoj situaciji jeste temperatura vode koja sada iznosi oko 15 stepeni, a možda čak i manje. To je izuzetno rizično jer pad sa te visine u skoro ledenu vodu je veoma opasan čak i za jako dobre plivače. Odmah smo bili na licu mesta, pokušavali na sigurno da izvučemo što više ljudi", izjavio je Bratislav Drašković ronalac RSK "Borac".

KAPA DOLE ZA OVE ČAČANE Tihi heroji naših reka nekada izvlače i FOTO:RINA
 

Nakon prvih informacija sa terena da se traga i za trećom osobom, posle detaljnog prebrojavanja putnika ustanovljeno je da niko nije ostao u vodi.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Drašković dodaje da je svaka reka u ovo doba godine izuzetno hladna i opasna, a ono što je dodatno otežavalo rad spasiocima svakako jeste mutna Zapadna Morava. Ronilačko-spasilački klub "Borac" osnovan je 2002. godine i njegovi članovi su do sada spasili na desetine života.

FASCINANTNI SNIMCI POTOPLJENE "VALJEVSKE GRAČANICE"

Izgradnjom brane i punjenjem jezera, potopljena je Crkva Svetog Arhanđela Mihaila u Tubraviću, poznata kao „Valjevska Gračanica“ što je izazvalo kontroverze u javnosti. Članovi Ronilačkog sportskog kluba "Borac" iz Čačka odlučili su se da zarone upravo do nje i kako kažu, ostali fascinirani prizorima na koje su naišli pod vodom.

"Euforija, uzbuđenje, poštovanje i doza straha. Ne znam kako bih drugačije opisao taj zaron. Vrh krsta je na tri metra ispod površine, a vrata na oko 10, temperatura vode je oko pet stepeni. Zato smo koristili opremu za ronjenje u hladnoj vodi. To je mesto na kom nije mnogo njih ronilo i zaista se ne može opisati rečima. Znate da ronite kako bi videli jednu veliku svetinju pod vodom. Da li je odluka o potapanju ispravna ili ne u to ne ulazimo ali osećaj je poseban", kaže Drašković.

Kako su bili jedni od retkih koji su se usudili da zarone baš na toj lokaciji, svojom kamerom su zabeleželi kako je to sve izgledalo. Iako su u klubu svi profesionalci, kažu da pred njima nije bio nimalo lak zadatak.

NAMERNO POTOPLJEN KOMBI

"Bili smo angažovani od strane jednog devedesetogodišnjaka koji je pre 40 godina namerno potopio svoj kombi u Zapadnu Moravu. Neverovatno je, ali smo uspeli da ga pronađemo, ali donekle podrazumevano baš u lošem stanju. Dve trećine kombija bilo je zatrpano u mulj, stene i kamenje. Jedna trećina bila je dostupna, ali se kidala kao list od papira", otkriva Drašković.

Pored svih ovih lepih stvari i fantastičnih podvodnih predela, težu stranu posla za ove hrabre sportiste predstavljaju situacije kad ih angažuju kako bi pronašli osobe koje su u vodi nastradale.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading