ZNATE LI GDE JE RATNIČKI DOM U BEOGRADU? Spomenik slave i časti srpskih boraca

19:00

Kultura 0

Da se ne prepustimo zaboravu i da se sa ponosom sećamo slavnih predaka

ZNATE LI GDE JE RATNIČKI DOM U BEOGRADU? Spomenik slave i časti srpskih boraca
Lepote Srbije/K.R.

Odluka da se u Beogradu podigne Ratnički dom, kao centralno kulturno središte vojske i rezervnih oficira doneta je 1929. godine.

Nekadašnji ratnički dom, današnji Dom vojske Srbije, zidali su dobrovoljnim prilozima rezervni oficiri i ratnici iz Prvog svetskog  rata, sa željom da zauvek sačuvaju čast i slavu, izvojevanu u ratovima za oslobođenje i ujedinjenje od 1912. do 1918. godine.

Palata ratničkog doma, zidana je u periodu između 1929. i 1932. godine, s tim što je trakt prema Siminoj ulici dozidan naknadno 1939. godine.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

ZNATE LI GDE JE RATNIČKI DOM U BEOGRADU? Spomenik slave i časti srpskih boraca Lepote Srbije/K.R.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Najveći iznos priložio je kralj Aleksandar I Karađorđević koji je bio i pokrovitelj izgradnje ratničkog doma.

Nakon invazije i okupacije otadžbine aprila 1941. godine ovo zdanje koriste nemačke okupacione vlasti. Avgusta 1941. godine u Dom se smeštaju oficiri Vermahta, koji ovo zdanje pretvaraju u sedište Gestapoa za čitav Balkan. Posle rata, na prvu godišnjicu Dana pobede, 9. maja 1946. godine, zvanično je ustanovljen Dom JA. Prvi posleratni komandant i načelnik Doma bio je profesor, ratni pukovnik, akademski slikar i grafičar Branko Šotra.

ZNATE LI GDE JE RATNIČKI DOM U BEOGRADU? Spomenik slave i časti srpskih boraca WIKIMEDIA COMMONS
 

Osnivači Doma Vojske su imali ideju da ova zgrada postane sedište više nacionalnih kulturnih i humanitarnih udruženja, po ugledu na narodne domove u Čehoslovačkoj, Poljskoj i drugim državama. Tako su u okviru zdanja svoje mesto, pored Udruženja rezervnih oficira i ratnika, našli i drugi – Jadranska straža, Udruženje dobrovoljaca, Sokolska matica, Društvo prijatelja Francuske, Streljački savez, Lovački savez, Klub mačevalaca i Fond udruženja glumaca.

Simboliku objekta, iako nikada nisu izvedene, dodatno je trebalo da naglašavaju i skulpture predviđene na pročelju, iznad stubova arkade. Ikonografski skulpturalni program Ratničkog doma direktno je ukazivao na funkciju objekta i sastojao se od osam pojedinačnih figuralnih predstava.

Kako prenosi tadašnja štampa, na prvom stubu je bilo predviđeno postavljanje oklopnika iz doba Nemanjića, na drugom oklopnik iz Dušanovog doba, na trećem kosovski borac, četvrtom guslar, petom Karađorđev ustanik, na šestom vojnik iz 1876. godine, sedmom iz Balkanskog rata 1912. godine i osmom jugoslovenski vojnik iz 1918. godine. Ovakav ikonografski koncept i istorijski niz trebalo je da svedoči o kontinuitetu borbe za oslobođenje i ujedinjenje svih Jugoslovena, u kontekstu aktuelne ideologije jugoslovenstva.

Nalazi se na uglu Francuske ulice i ulice Braće Jugovića.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading