UZ KOJU PESMU JE TESLA TRAŽIO DA BUDE SAHRANJEN? Izvedena je na violini kao njegova poslednja želja, a evo i koja (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

16:00

Zanimljivosti 0

Srpska tradicionalna pesma iz Prvog svetskog rata čije reči peva vojnik na Krfu, nakon surovog povlačenja preko albanske golgote.

Nikola Tesla
vikipedija/Nikola Tesla

Tamo daleko je srpska tradicionalna pesma koja je komponovana na grčkom ostrvu Krf 1916. u znak sećanja na povlačenje Srpske vojske kroz Albaniju tokom Prvog svetskog rata. Postoji više verzija teksta pesme, a sve se završavaju sa „Živela Srbija!”.

Pesma je postala veoma popularna među srpskim emigrantima nakon Prvog svetskog rata, a čak je izvedena na violini tokom sahrane srpskog pronalazača Nikole Tesle u januaru 1943. kao njegova poslednja želja.

Pesmu su pevali svi saveznički vojnici. Englezi su je nazivali "Far Away Over There", Francuzi su je nazivali "Au lon, au lon sur Corfu", a Česi i Slovaci "Tam dali", ali sa obaveznim stihom na kraju: "Živela Srbija!". 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Simbol je srpske kulture i nacionalnog identiteta, počela je da se posmatra kao oblik državne himne u srpskoj dijaspori tokom Hladnog rata, a neki njeni tekstovi bili su zabranjeni zajedno sa nekoliko drugih pesmama u komunističkoj Jugoslaviji, jer su izražavali preporod srpskog nacionalnog osećanja.

Identitet pisca i kompozitora pesme ostao je predmet spora tokom mnogih decenija. Istoričar Ranko Jakovljević otkrio je 2008. da je Đorđe Marinković, muzičar amater iz sela Korbovo kod Kladova, bio prvobitni pisac i kompozitor pesme, komponujući pesmu 1916. i osiguravajući autorska prava u Parizu 1922. godine.

Pesma o svojoj otadžbini je ostala popularna u Evropi i do dan danas.

UZ KOJU PESMU JE TESLA TRAŽIO DA BUDE SAHRANJEN? Izvedena je na violini kao njegova poslednja želja, a evo i koja (FOTO/VIDEO) vikipedija/Srpski vojnici koji se povlače preko Albanije tokom zime 1915. godine
 

TEKST PESME:


Postoji nekoliko verzija pjesme Tamo daleko. Uobičajena verzija glasi:

Tamo daleko, daleko od mora,
Tamo je selo moje, tamo je Srbija.
Tamo je selo moje, tamo je Srbija.

Tamo daleko, gde cveta limun žut,
Tamo je srpskoj vojsci jedini bio put.
Tamo je srpskoj vojsci jedini bio put.

Tamo daleko, gde cveta beli krin,
Tamo su živote dali zajedno otac i sin.
Tamo su živote dali zajedno otac i sin.

Tamo gde tiha putuje Morava,
Tamo mi ikona osta, i moja krsna slava.
Tamo mi ikona osta, i moja krsna slava.

Tamo gde Timok pozdravlja Veljkov grad,
Tamo mi spališe crkvu, u kojoj venčah se mlad.
Tamo mi spališe crkvu, u kojoj venčah se mlad.

Bez otadžbine, na Krfu živeh ja,
Ali sam ponosno klic’o, Živela Srbija!
Ali sam ponosno klic’o, Živela Srbija!

 

 

Rosa Satarić

ŽRTVA NEMILOSRDNOG NASILNIKA Rosa je stradala braneći čast, ako ste prošli Siminom ulicom, videli ste spomen obeležje, ovo je priča o njoj

Zanimljivosti

21:00

26 april, 2024

Mirosanda Satarić, 1968. godine, na uglu ulica Simine i Višnjićeve u Beogradu, ubijena je od strane policajca Milorada Golubovića. Tragično je stradala dok je šetala za ruku svoju šestogodišnju ćerku. Razlog za ovu tragediju bio je što je Mirosanda rekla “ne” navalentnom nasilniku. Policajac Milorad Golubović je presudio Mirosandi revolverom.

Komentari(0)

Loading