SRPSKI GLUMAC KOJI JE BIO POZNAT U NEMAČKOJ Da li ste nekada čuli za glumca Gojka Mitića, ili možda za Indijanca po imenu Vinetu? (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

17:00

Kultura 0

Poznati glumac, kaskader i reditelj Gojko Mitić, rođen je 13. juna 1940. godine u selu Strojkovcu kod Leskovca, živi u Berlinu

SRPSKI GLUMAC KOJI JE BIO POZNAT U NEMAČKOJ Da li ste nekada čuli za glumca Gojka Mitića, ili možda za Indijanca po imenu Vinetu? (FOTO/VIDEO)
vikipedija/Gojko Mitić

Vinetu (nem. Winnetou) je izmišljeni lik iz knjiga nemačkog pisca Karla Maja. U istoimenoj trilogiji (Vinetu I do Vinetu III) i još nekim delima istog pisca, Vinetu je Indijanac, poglavica Apača.

 

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

U svetskoj kinematografiji, Gojko Mitić se ubraja među omiljene tumače indijanskih likova, a već decenijama je jedna od najvećih zvezda nemačke kinematografije.

 

 


Ovaj Srbin rodom iz sela Strojkovce kod Leskovca, glumeći uglavnom Indijance u više od 40 nemačkih filmova, serija i u pozorištu - postigao je neverovatan uspeh o kom se u Srbiji, nažalost, malo zna. Berlinska televizija ga je 2004. godine uvrstila na listu 300 ličnosti koje su obeležile nemačku istoriju, rame uz rame sa slavnim nemačkim kompozitorima, filozofima, piscima, sportistima.

On je najpoznatiji po većem broju vesterna rađenih u NDR u produkciji DEFA studija, glumeći američke domoroce kao heroje. Igrao je u 12 filmova ovog žanra u periodu 1966. do 1984. godine. U pokušaju da se skloni od vesterna, Mitić je pokušavao da se pojavi u drugim žanrovima, na filmu, serijama, televiziji i pozorištu. Poznata je njegova uloga Spartaka u Haleu. Glumio je i u filmovima naučne fantastike.

SRPSKI GLUMAC KOJI JE BIO POZNAT U NEMAČKOJ Da li ste nekada čuli za glumca Gojka Mitića, ili možda za Indijanca po imenu Vinetu? (FOTO/VIDEO) vikipedija/Gojko Mitić
 

U poznim glumačkim godinama, Mitić je imao zapaženu ulogu policajca u filmu Balkanska međa iz 2019. godine.

 

 

Izvor: meettheserbs, vikipedija

Komentari(0)

Loading