PRVA ŽENA MEĐU REDITELJIMA SRBIJE Stvorila je ime koje je predstavljalo sinonim za kvalitetno obrađena dela naših pisaca

Lepote Srbije

19:00

Kultura 0

Stvorila je ime koje je predstavljalo sinonim za kvalitetno obrađena dela Nušića, Sremca, Ćopića itd, dela prenesena na traku u maniru da se duh knjige u najmanjoj mogućoj meri izgubi tokom "transfera", a da se iskoriste i svi plusevi vizuelne umetnosti i njeni radovi nisu predstavljali zamenu za (ne)pročitano, već jedno novo iskustvo iste priče i dodatak koji nikad nije oštetio bazu.

PRVA ŽENA MEĐU REDITELJIMA SRBIJE Stvorila je ime koje je predstavljalo sinonim za kvalitetno obrađena dela naših pisaca
Printscreen/Instagram

Humor čist poput kišnice, dostupan svima, a nikad prizeman, naprotiv često višeslojan, to je svaki gledalac znao da će dobiti kad pročita ime Soje Jovanović na špici, jedno od retkih imena režije koje je nešto značilo i publici koju imena na špicama ne zanimaju, a da li je to "Soja" nadenuto od nekog Sotira ili od Sofije, što bi bio tačan odgovor, apsolutno je bilo u drugom planu i s te strane je i najpoštenije o Soji Jovanović pričati kao jednom od rediteljskih giganata kao takvih i činjenicu da je "prva žena" obavezno naznačiti, ali ne staviti fokus na to jer fokus mora biti na kvalitetu.


Rođena je 1922. i u njenu rodbinu spada dvorski fotograf Milan Jovanović koji joj je bio deda po ocu, njegov brat bio je Paja Jovanović, onda Sojin stric još jedan čuveni umetnik, vajar Dušan Jovanović Đukin, a strina glumica Nevenka Urbanova i uzevši u obzir kulturne krugove u kojima je živela negde je bilo logično da i ona postane deo njih.

Posle Drugog svetskog rata je prvo počela da režira u pozorištu, onda filmski debitovala sa "Sumnjivim licem" 1954. i usledio je prvi naš film u boji "Pop Ćira i pop Spira", a onda i "Diližansa snova", "Dr", "Put oko sveta", "Orlovi rano lete", "Pusti snovi" i "Silom otac", dakle bez jedne greške u koracima i tih njenih osam bioskopskih ostvarenja su klasičan primer stoprocentno uspešne filmografije i kad se dodaju serije "Osma ofanziva", "Pop Ćira" s početka osamdesetih, kao i više od 15 TV filmova od kojih prednjači "Izvinjavamo se, mnogo se izvinjavamo", ništa sem tih naslova nije ni neophodno da bi se opisao njen doprinos.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:


Od 1983. više nije radila iza kamere, ali je ostala prisutna u teatru i sve do smrti 2002. prisutna za svakog kome je potrebna njena pomoć ili savet, a savet od takve osobe je uvek dobrodošao.


"Satira me nikada nije zanimala niti crni humor. Cinizam nije osobina sredine iz koje sam, ali je ipak, put ka komediji. Nije komedija ni nevina ni naivna: govori o čovekovoj sustini i oslobađa ga muka smehom. Ali onaj iskreni smeh, dečiji. Mene je dečiji svet uveo u svet komičnog. Umetnost nije razotkrivanje istina na svakojaki način, nego pomaganje čoveku da život proživi lepše i lakše, jer on može i mora da bude lep."

 

 

Izvor: gromadefilmske

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

tomanija obrenović

IGRE PRESTOLA STAROG BEOGRADA: Životna priča Tomanije Obrenović, žene koja je promenila tok istorije!

Kultura

14:00

25 april, 2024

Kažu da iza svakog uspešnog muškarca stoji jaka žena. Da je tako svedoči i sudbina Jevrema Obrenovića, mlađeg brata kneza Miloša, koji je imao privilegiju da život deli sa gospa Tomanijom. Iako su joj često pripisivali oštrinu i sklonost ka spletkama, u svojoj intimi ova oštroumna žene bila je samo majka koja je svim srcem radila za dobrobit svojih potomaka. A i kako ne bi, imala ih je devetoro.

Komentari(0)

Loading