BIO JE TO VOZ U KOJI SE ULAZILO, ALI I IZLAZILO Režirala je prvi srpski film u boji, a brat joj je bio čuveni slikar (FOTO)

14:00

Gastronomija 0

Kada se govori o istoriji sprskog filma jedno od nezaobilaznih imena svakako je Soja Jovanović.

BIO JE TO VOZ U KOJI SE ULAZILO, ALI I IZLAZILO Režirala je prvi srpski film u boji, a brat joj je bio čuveni slikar (FOTO)
Printscreen

Ova neverovatna žena, rođena 1922. godine, unela je značajnu novinu u domaću kinematografiju tako što je snimila prvi srpski film u boji.

Reč je o ekranizaciji čuvenog dela Stevana Sremca "Pop Ćira i pop Spira" iz 1957. godine.

Osim filmom, Soja se bavila i pozorišnom režijom, te je, punu deceniju pre spomenutog filma, na daske koje život znače donela prvo moderno tumačenje drame Branislava Nušića "Sumnjivo lice". Jovanovićeva se, pored toga, pamti i kao osoba koja je zadužena za procvat "Beogradskog dramskog pozorišta", dok se i danas na TV stanicama prikazuju njeni kultni filmovi, kao što su "Orlovi rano lete" ili "Put oko sveta".

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

 

Još jedan važan podatak u biografiji ove slavne Srpkinje je i taj da joj je čuveni slikar Paja Jovanović bio rođeni brat.

Soja Jovanović je preminula 2002. godine u Beogradu, na pragu devete decenije života. Rekla je o sebi:

"Još od najranijeg detinjstva život sam prihvatala kao igru, stalno sam maštala. Ono o čemu sam maštala i zamišljala, kasnije se uglavnom i ispoljilo u mojim delima i životu.
Moj profesionalni rad, vidim kao san koji sam sanjala i koji mi se ostvario do kraja. Od samog početka bio je to voz u koji se ulazilo, ali i izlazilo. U njega su uskakali ljudi koji su išli istim pravcem. Ni jedan susret koji se dogodio u tom vozu nije bio slučajan. Voz nikada nije bio pretrpan. Na tom putu srešću mnogo ljudi, mnogo umetnika, a ostaće samo oni koji su voleli taj naš voz. Pojedini su odlazili u neki lepši i bolji. Kroz sve ove godine mesta su skoro sva zauzeta."

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading