RITUALNI ZA PRIVLAČENJE ZDRAVLJA Tradicionalna narodna verovanja u novogodišnjoj noći koja se prenose sa kolena na koleno

J. K.

12:31

Kultura 0

Srbi vole rituale, a neki su postali i tradicionalni, pa se praktikuju u novogodišnjoj noći i generalno u prazničnom periodu.

RITUALNI ZA PRIVLAČENJE ZDRAVLJA Tradicionalna narodna verovanja u novogodišnjoj noći koja se prenose sa kolena na koleno
Shutterstock

 

Bez obzira da li sebe smatrate sujevernom osobom, neke male rituale sigurno poštujete i primenjujete oko Nove godine.

Najčešća verovanja a za koja se veruje da će u narednoj godini doneti sreću, novac i zdravlje su sledeća:

 

Crveno za sreću

Opštepoznato pravilo kaže da uoči Nove godine valja obući nešto novo. Ako želite da privučete sreću u ljubavi, obavezno obucite crveni donji veš.

 

Novogodišnja večera

Kada je praznična trpeza u pitanju, ako pripremate jelo od mesa, poželjno je da to bude meso životinja koje nemaju krila. Kokoške, patke i ćurke nisu poželjne u srpskoj tradiciji,  odnosno veruje se da na ovaj način štitimo porodicu i obezbeđujemo da novac  da ne "odleti" sa našeg stola.

 

Poljupci za sreću

U ponoć obavezno podelite poljupce sa dragim osobama, sve mora da pršti. Veoma je važno da pokažete bliskost kako bi u narednoj godini ljubav ispunila sve aspekte u vašem životu.

 

Ne pozamljujte novac

Na samom početku godine, izbegnite pozajmljivanje novca. Simbolika je jasna - ukazuje na to da ćete u toku godine imati materijalnih problema, odnosno da nećete imati novca u dovoljnoj meri.

Ovo vjerovanje se sigurno ne poklapa sa vašom dosadašnjom praksom, a to je da 1. januara ne bi trebalo ništa iznositi iz kuće. Iako svi volimo da razmenimo kolače i jela koja smo pripremili za novogodišnju noć, najbolje bi bilo da to izbegnemo ili sačekamo naredne dane.

 

Ne perite veš dan posle proslave

Izbegnite kućne poslove, pogotovu pranje veša, ali i sudova. Ne postoji tačno objašnjenje, ali se veruje da ovakvi postupci mogu loše uticati na zdravlje ukućana. Budite pažljivi sa lomljivim stvarima, jer razbijanje nikako nije dobro i  može da privuče nesreću. Provedite dan uz omiljene filmove, relaksirajte se i družite sa najbližima.

 

Kako vetar duva

Ukoliko prvog januara  duva južni vetar – znak je da će naredna godina biti dobra i bogata.

Ukoliko prvog januara duva severni vetar – znak je da će cela godina biti hladna i sa lošim vremenom.

 

Privlačenje blagostanja

Tradicionalno se u svaki novčanik koji imate u kući, stavlja bar po neka novčanica. To znači da ćete u narednu godinu ući bez dugova, a ako dugove imate, da ćete ih isplatiti bez muke. Na ovaj načit prizivate blagostanje i obilje.

Komentari(0)

Loading