„Beli medenjak“ iz Negotinske krajine: Zaboravljena sorta belog luka koja se suši u vencima
Luk koji ne pecka, već miriše na detinjstvo: Stara sorta iz Negotina čuva ukus zaboravljenih bašta

U vinogradima i baštama Negotinske krajine nekada se gajio luk posebnog mirisa i nežne arome, poznat kao „beli medenjak“. Ova autohtona sorta belog luka danas je na ivici opstanka, i preživljava zahvaljujući samo nekoliko porodica koje je i dalje sade – ne za pijacu, već za svoju dušu.
Kako izgleda „beli medenjak“?
Ova sorta se prepoznaje po:
Možda vas zanima:

Napuštene vinarije Negotinske Krajine – Tragovi vinske imperije na granici zaborava
Podrumi puni istorije i vina koje je vreme zaboravilo

Da li znate šta se desi ako jedete beli luk svaki dan? Može da se desi ozbiljna promena, svaki Srbin mora probati
Glavni sastojak belog luka je alicin
Možda vas zanima:

Napuštene vinarije Negotinske Krajine – Tragovi vinske imperije na granici zaborava
Podrumi puni istorije i vina koje je vreme zaboravilo

Da li znate šta se desi ako jedete beli luk svaki dan? Može da se desi ozbiljna promena, svaki Srbin mora probati
Glavni sastojak belog luka je alicin
Možda vas zanima:

Napuštene vinarije Negotinske Krajine – Tragovi vinske imperije na granici zaborava
Podrumi puni istorije i vina koje je vreme zaboravilo

Da li znate šta se desi ako jedete beli luk svaki dan? Može da se desi ozbiljna promena, svaki Srbin mora probati
Glavni sastojak belog luka je alicin
manjim, zbijenim glavicama sa čvrstom belom ljuskom
blagom mirisu koji ne ostaje dugo na prstima
sitnijim čenovima sa medastom teksturom kad se peče
Naziv "medenjak" potiče upravo od te nežnosti i blagog ukusa koji, prema pričama starih baštovana iz okoline Negotina i sela Bukovo, „može da se jede sirov, a da ne zasmeta želucu“.
Kako se čuvao nekad – u vencima i pod krovom
Jedna od posebnosti ove sorte jeste i način sušenja. Umesto u vrećama ili gajbicama, kao danas, „beli medenjak“ se vezao u vence i kačio pod strehu. Sušeni luk u vencima nije bio samo praktičan – bio je i dekoracija kuće i simbol domaćinstva.
– Vencima se merilo koliko je domaćica vredna – što više venca, to jača kuća, priča baka Desanka iz sela Kobišnica.
Zašto je skoro nestao?
Masovna proizvodnja, hibridne sorte i smanjenje interesovanja za baštovanstvo doveli su do toga da se danas "beli medenjak" može naći samo kod nekoliko porodica, najviše u selima Bukovo, Tamnič i Rajac. Ipak, entuzijasti iz Poljoprivredne škole u Negotinu pokušavaju da sačuvaju seme kroz projekte očuvanja starih sorti.
Zašto treba da ga sačuvamo?
Ova sorta nije samo ukusna i dekorativna – ona je genetski resurs Srbije, prilagođena našem tlu, otpornija na bolesti, i – što je najvažnije – deo sećanja na tradicionalno domaćinstvo.

Na krovu Svete Gore: Kapela Preobraženja na 2033 metra visine
U zoru kada cela Evropa još spava, prvi sunčev zrak obasja mesto koje se nalazi bliže nebu nego ljudskoj svakodnevici – vrh planine Atos. Na njemu, skromno i tiho, stoji kamena kapela posvećena Preobraženju Gospodnjem.

OVO SU 3 NAJPAMETNIJE SRPSKE POSLOVICE KOJE SVAKOG OD NAS TREBA DA VODE KROZ ŽIVOT: Uz njih ćete UVEK dobro postupiti
Od davnina naš narod je veoma mudrno zborio, prretočivši neprocenjivo iskustvo u poslovice koje se i danas vrlo često koriste u brojnim situacijama.

Greška koja skupo košta! Veroučiteljka Andrea otkrila šta se nikako ne jede tokom posta, a Srbi to rade stalno
Šta je najvažnije da ne jedemo tokom posta?

Kareja: Mesto tišine gde je Sveti Sava ostavio srce
Na Svetoj Gori, među uskim kaldrmisanim ulicama Kareje, skriva se sveta tišina – isposnica Svetog Save, mesto gde je prvi srpski arhiepiskop živeo, pisao i molio se.

Kula Prosforion u Uranopolisu – čuvar kapije Svete Gore koja krije legendu o luli cara Dušana
Na obali Egejskog mora, na samom pragu Svete Gore, stoji impozantna kamena kula iz 14. veka – istorijska stražarnica, simbol moći i duhovnosti pravoslavnog sveta.
Komentari(0)